Ρωσία: Η σκηνοθέτρια Ζένια Μπερκόβιτς και η θεατρική συγγραφέας Σβετλάνα Πετριτσούκ προστέθηκαν σε λίστα «τρομοκρατών και εξτρεμιστών»

Σύνοψη
  • Η σκηνοθέτρια Ζένια Μπερκόβιτς και η θεατρική συγγραφέας Σβετλάνα Πετριτσούκ προστέθηκαν σε επίσημη λίστα «τρομοκρατών και εξτρεμιστών» ενόψει της δίκης τους με την κατηγορία της «απολογίας της τρομοκρατίας»

Η σκηνοθέτρια Ζένια Μπερκόβιτς και η θεατρική συγγραφέας Σβετλάνα Πετριτσούκ προστέθηκαν σε επίσημη λίστα «τρομοκρατών και εξτρεμιστών» ενόψει της δίκης τους με την κατηγορία της «απολογίας της τρομοκρατίας».

Είχαν συλληφθεί τον περασμένο Μάιο, με αφορμή μια βραβευμένη θεατρική παράσταση που αφηγείται την ιστορία Ρωσίδων που παντρεύτηκαν μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η λίστα «τρομοκρατών και εξτρεμιστών» δημοσιεύεται διαδικτυακά από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικονομικής Εποπτείας (Rosfinmonitoring), η οποία έχει την εξουσία να δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία προσώπων και οντοτήτων που περιλαμβάνονται εκεί, ακόμη κι αν δεν έχουν καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα. Η λίστα μεγαλώνει διαρκώς εν μέσω της καταστολής των διαφωνούντων, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η βραβευμένη θεατρική παράσταση «Φίνιστ, το γενναίο γεράκι» σε διασκευή της Πετριτσούκ και σκηνοθεσία της Μπερκόβιτς έκανε πρεμιέρα το 2020. Την κράτηση των δύο γυναικών έχουν καταδικάσει πολλοί καλλιτέχνες και εκπρόσωποι του πολιτισμού στη Ρωσία.

Σε εμφάνισή της ενώπιον δικαστηρίου τον Ιανουάριο, η 38χρονη Μπερκόβιτς απευθύνθηκε στον δικαστή με στιχάκια, σατιρίζοντας τον αργό ρυθμό με τον οποίο προχωρά η διαδικασία και περιγράφοντας τον πόνο της ίδιας και της οικογένειάς της.

Απόσπασμα εκείνης της ομιλίας κυκλοφόρησε σε βίντεο με ραπ μουσική στο YouTube. Μεταξύ άλλων ακούγεται να λέει:

«Είμαι στη Ρωσία, υπό έρευνα, πουθενά να ξεφύγεις, τίποτα να κερδίσεις.

Έχω δυο άρρωστα παιδιά, μην το ξεχνάτε, των οποίων τα παιδικά χρόνια εκλάπησαν, για ακόμη μια φορά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος