Ρωσία: Επιχείρηση διάσωσης ομάδας ορειβατών που προσπαθούσαν να ανέβουν σε ηφαίστειο

Διασώστες προσπαθούν να βρουν επιζώντες μιας αναρριχητικής αποστολής στο ψηλότερο ηφαίστειο της Ευρασίας καθώς σύμφωνα με τις τοπικές αρχές οκτώ άτομα από την αποστολή φέρεται ότι την Δευτέρα έχασαν την ζωή τους.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, RIA Novosti οι νεκροί ήταν μέρος μιας ομάδας 12 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων δύο οδηγών, που ανέβαιναν στο ηφαίστειο <> στη βορειοανατολική περιοχή της χερσονήσου Καμτσάτκα της Ρωσίας από τις 30 Αυγούστου.
Το συγκεκριμένο ηφαίστειο έχει ύψος 4,750 μέτρα και αποτελεί ένα από τα ψηλότερα ενεργά ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο.

Δύσκολη η κατάσταση

Η υπουργός πολιτικής προστασίας και διαχείριση κρίσεων της Ρωσίας, είπε στα τοπικά μέσα ότι οι διασώστες κατάφεραν και βρήκαν κάποιους από τους επιζώντες οι οποίοι είχαν χωριστεί σε απόσταση περίπου 3,300 μέτρα από το σημείο όπου είχαν κατασκηνώσει σε ύψος περίπου 4,150 μέτρα.
Η υπουργός ανέφερε ότι, οι διασώστες ελπίζουν να φτάσουν στην κατασκήνωση τα μεσάνυχτα και να συνεχίσουν την αναζήτηση με το πρώτο φως της μέρας. Παρόλα αυτά οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν το έργο τους καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.
‘’Τα αποτελέσματα των ερευνών και της επιχείρησης διάσωσης θα εξαρτηθούν ιδιαίτερα από τις καιρικές συνθήκες όπως η στάχτη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, η λάσπη καθώς και οι κατολισθήσεις’’ ανέφερε η υπουργός.

Ισχυροί άνεμοι στο σημείο

Οι προηγούμενες προσπάθειες έρευνας και διάσωσης για να φτάσουν στα παγιδευμένα άτομα ήταν ανεπιτυχείς, καθώς ισχυροί άνεμοι εμπόδισαν ένα ελικόπτερο να προσγειωθεί στο ηφαίστειο την Κυριακή, μία ημέρα μετά τον θάνατο πέντε μελών της ομάδας.
Μέχρι το πρωί της Δευτέρας, άλλοι τρεις είχαν χάσει τη ζωή τους, δήλωσε στο RIA Novosti ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Καμτσάτκα Ρομάν Βασιλέφσκι.
Ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων για την περιοχή όπου βρίσκεται το ηφαίστειο άνοιξε μια τηλεφωνική γραμμή πληροφοριών για τους συγγενείς της ομάδας αναρρίχησης, δήλωσε εκπρόσωπος στο RIA Novosti.
«Οι συγγενείς μπορούν να μάθουν πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, καθώς και, εάν είναι απαραίτητο, να λάβουν ψυχολογική βοήθεια», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου.
Όπως αναφέρει το Ρωσικό πρακτορείο θα διενεργηθεί έρευνα για να διερευνηθούν τα αιτία των θανάτων.

ΠΗΓΗ:CNN
Επιμέλεια-Μετάφραση:Ευθύμιος Ρέββας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος