Ρωσία: Δοκιμή του εθνικού συστήματος προειδοποίησης  έκτακτης ανάγκης- Συνέπεσε με την 91η επέτειο από τη δημιουργία του συστήματος πολιτικής άμυνας της χώρας

Η Ρωσία  πραγματοποίησε πανεθνική δοκιμή των δημόσιων συστημάτων προειδοποίησης έκτακτης ανάγκης σήμερα Τετάρτη, ενεργοποιώντας σειρήνες και διακόπτοντας τις τηλεοπτικές εκπομπές για να ειδοποιήσει τον πληθυσμό για επικείμενο κίνδυνο, αναφέρει το Reuters.

Η δοκιμή, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2020, αποτελεί μέρος μιας νέας πρωτοβουλίας που απαιτεί από τις αρχές να πραγματοποιούν δοκιμές δύο φορές το χρόνο από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, η δοκιμή σήμερα αφορά και το πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος πυροδότησε τη βαθύτερη κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962.

Στις 10:43 π.μ. ώρα Μόσχας (07:43 GMT), ήχησαν οι σειρήνες και οι ανακοινώσεις «Προσοχή σε όλους!». Οι μηχανισμοί του συστήματος ειδοποιήσαν τον πληθυσμό, μιμούμενοι τι θα συνέβαινε σε μια πραγματική καταστροφή .

«Όταν ακούτε τον ήχο μιας σειρήνας, θα πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να μην πανικοβληθείτε, να ανοίξετε την τηλεόραση, οποιοδήποτε κανάλι ή το ραδιόφωνο που είναι προσβάσιμο στο κοινό και να ακούσετε το ενημερωτικό μήνυμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

«Το σύστημα προειδοποίησης έχει σχεδιαστεί για να στέλνει έγκαιρο σήμα στον πληθυσμό σε περίπτωση φυσικής ή ανθρωπογενούς απειλής ή έκτακτης ανάγκης».

Και οι ΗΠΑ δοκιμάζουν το δημόσιο σύστημα προειδοποίησης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν επίσης μια μεγάλης κλίμακας δοκιμή συστημάτων δημόσιας προειδοποίησης την Τετάρτη, μέσω κινητών τηλεφώνων και αμερικανικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.

Ο σκοπός της δοκιμής των ΗΠΑ είναι να διασφαλίσει ότι τα συστήματα «συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά στην ειδοποίηση του κοινού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ιδιαίτερα σε εθνικό επίπεδο», ανέφερε σε δελτίο τύπου η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (FEMA).

Πολλές άλλες χώρες έχουν επίσης πραγματοποιήσει δοκιμές συστημάτων συναγερμού κρίσεων και καταστροφών τα τελευταία χρόνια.

Το τεστ στη Ρωσία συμπίπτει με την 91η επέτειο από τη δημιουργία του συστήματος πολιτικής άμυνας της Ρωσίας και ακολουθούν πανεθνικές εκπαιδευτικές ασκήσεις τον ερχόμενο Αύγουστο σχετικά με την εξάσκηση ενεργειών και διαδικασιών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Σκοπός των δοκιμών στη Ρωσία είναι η αξιολόγηση των συστημάτων προειδοποίησης, η εκπαίδευση του προσωπικού που είναι υπεύθυνος για την εκτόξευσή τους και η ευαισθητοποίηση του κοινού, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: Hotnews.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος