Ρωσία: Διάταγμα Πούτιν για «ειδικές αποζημιώσεις» λόγω των αμερικανικών κυρώσεων

Σύνοψη
  • Η Ουάσιγκτον ψήφισε νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε αμερικανικές τράπεζες και να τα μεταφέρει στην Ουκρανία, την οποία η Ρωσία χαρακτήρισε παράνομη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την Πέμπτη διάταγμα σχετικά με τους ειδικούς μηχανισμούς αποζημίωσης για τις ζημιές που προκλήθηκαν στη Ρωσία από τις αμερικανικές κυρώσεις, το οποίο προβλέπει τη δήμευση αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων.

 Σύμφωνα με το Reuters, η Ρωσία θα εντοπίσει αμερικανικά ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων των τίτλων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποζημίωση για ζημίες που υπέστησαν ως αποτέλεσμα πιθανής δήμευσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει στις ΗΠΑ.

 Το μέτρο καλύπτει μετοχές, συμμετοχή στο κεφάλαιο νομικών οντοτήτων στη Ρωσία και δικαιώματα ιδιοκτησίας, σύμφωνα με το έγγραφο, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην πύλη νομικών πληροφοριών της ρωσικής κυβέρνησης.

 Το διάταγμα, το οποίο τίθεται σε ισχύ από τη στιγμή της δημοσίευσής του, είναι μια απάντηση στις προσπάθειες της Δύσης να μεταφέρει στην Ουκρανία τα έσοδα που προέρχονται από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

 Οι διαπραγματευτές της G7 (Ομάδα των επτά ισχυρότερων οικονομιών στον κόσμο – ΗΠΑ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία) συζητούν εδώ και εβδομάδες πώς να εκμεταλλευτούν καλύτερα τα ρωσικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως μεγάλα νομίσματα και κρατικά ομόλογα, τα οποία πάγωσαν λίγο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

 Το διάταγμα της Πέμπτης ανέφερε ότι μια ρωσική οντότητα θα μπορούσε να ζητήσει από ένα ρωσικό δικαστήριο να καθορίσει εάν η περιουσία της κατασχέθηκε παράνομα και να ζητήσει αποζημίωση.

 Στη συνέχεια, το δικαστήριο θα διατάξει τη μεταφορά της αποζημίωσης με τη μορφή περιουσιακών στοιχείων ή ακινήτων των ΗΠΑ στη Ρωσία από κατάλογο που θα καταρτίσει η ρωσική κυβερνητική επιτροπή για την πώληση ξένων περιουσιακών στοιχείων.

 Το διάταγμα απαριθμεί τίτλους, συμμετοχές σε ρωσικές εταιρείες, ακίνητα, κινητή περιουσία και δικαιώματα ιδιοκτησίας μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που κατέχονται από τις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να κατασχεθούν.

 Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ παραδέχτηκε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία κατέχει ένα ασήμαντο ποσό των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων και ότι οποιαδήποτε ρωσική απάντηση θα ήταν ασύμμετρη, εστιάζοντας στα περιουσιακά στοιχεία ιδιωτών, σημειώνει το Reuters.

 Τα περιουσιακά στοιχεία πολλών ξένων επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων τόσο ιδιωτών όσο και μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων, τηρούνται σε ειδικούς λογαριασμούς «τύπου C» που εισήγαγε η Ρωσία λίγο μετά την αποστολή του στρατού της στην Ουκρανία και επλήγη από μια σειρά δυτικών κυρώσεων τον Φεβρουάριο του 2022.

 Τα χρήματα σε αυτούς τους λογαριασμούς δεν μπορούν να μεταφερθούν εκτός Ρωσίας χωρίς την άδεια των αρχών στη Μόσχα.

 Η Ουάσιγκτον ψήφισε νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε αμερικανικές τράπεζες και να τα μεταφέρει στην Ουκρανία, την οποία η Ρωσία χαρακτήρισε παράνομη.

 Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η Μόσχα διαθέτει «ένα άφθονο οπλοστάσιο πολιτικών και οικονομικών μέτρων» για να ανταποκριθεί σε αποφάσεις αυτού του τύπου.

 «Μην αμφιβάλλετε για μια στιγμή ότι θα νιώσετε πλήρως την αποτελεσματικότητα της απάντησής μας», είπε η Ζαχάροβα, απειλώντας ότι η Ρωσία «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα, μεταξύ άλλων μέσω νομικών ενεργειών», σημειώνει η EFE.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος