Ρωσία: Δάνειο «ημέρας» 11,4 δισ. για πολεμικές δαπάνες εν μέσω ύφεσης

Array

Η Ρωσία πούλησε χρέος 11,4 δισεκατομμυρίων λιρών το Σαββατοκύριακο, εκδίδοντας νέα ομόλογα «ΙοU» για να βοηθήσει στην κάλυψη του κόστους του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Είναι το μεγαλύτερο ποσό που συγκεντρώθηκε ποτέ από τη Μόσχα με μία κίνηση, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία κι ενώ ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Ρωσίας αναμένεται να είναι 40 τοις εκατό υψηλότερος από ό,τι είχε προβλεφθεί.

Το  υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, εκτιμά ότι το μέγεθος της δημοπρασίας πιθανότατα δείχνει ότι η Ρωσία «αγωνιά να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα μετρητά πριν επιδεινωθούν οι συνθήκες», αφού την περασμένη εβδομάδα, η οικονομία της χώρας εισήλθε επίσημα σε ύφεση.

Η ρωσική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,1 τοις εκατό το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ακολουθούμενη από πτώση 4 τοις εκατό το τρίτο τρίμηνο. Σύμφωνα με την Consensus Economics, είναι η δεύτερη ύφεση σε τρία χρόνια και σε αντίθεση με την ύφεση της πανδημίας, η πορεία εξόδου είναι λιγότερο σαφής.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι τον Ιούλιο αντιμετώπισε την πρώτη χρεοκοπία από το 1918, αλλά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s άσκησε πιέσεις στοιχηματίζοντας ότι η Μόσχα, που χρωστούσε 100 εκατομμύρια δολάρια σε διεθνείς δανειστές, δεν θα μπορέσει να πληρώσει αφού με τις κυρώσεις αποσυνδέθηκε από το διεθνές τραπεζικό σύστημα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ζητήσει να τεθεί η οικονομία σε καθεστώς πολέμου και έχει στραφεί σε χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία για πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, αν και εκτιμάται ότι ισχύουν τιμές έκπτωσης σε σύγκριση με την Ευρώπη.

Πηγή: Daily Mail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος