Ρωσία: Αύξηση της παροχής φυσικού αερίου στην αγορά μέσω του χρηματιστηρίου της Αγίας Πετρούπολης υποστηρίζει ο Β. Πούτιν

Μόσχα, Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε την πρωτοβουλία για αύξηση της παροχής φυσικού αερίου στην αγορά, εν μέσω της αύξησης των τιμών των ενεργειακών μεταφορών στην Ευρώπη.  Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό πρέπει να γίνει μέσω του Χρηματιστηρίου της Αγίας Πετρούπολης και  όχι μέσω της αγοράς της ΕΕ.

Απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ σε συνάντηση για την ενεργειακή ανάπτυξη ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε:

“Έχετε προτείνει την αύξηση της προσφοράς αερίου στην αγορά, στο χρηματιστήριο, προκειμένου να μειωθεί η κερδοσκοπική ζήτηση και η αναταραχή στην Ευρώπη. Αυτό μπορεί να γίνει, αλλά, φυσικά, δεν πρέπει να γίνει επιτόπου στην αγορά της Ευρώπης, αλλά, όπως ορθά είπατε, στο χρηματιστήριο της Αγίας Πετρούπολης».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Νόβακ πρότεινε την προμήθεια πρόσθετων όγκων φυσικού αερίου για διαπραγμάτευση μέσω του Χρηματιστηρίου της Αγίας Πετρούπολης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό μπορεί να καταστεί ένας από τους παράγοντες ο οποίος θα “δροσίσει” την κατάσταση στην αγορά.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπενθύμισε ότι η Ρωσία τώρα γεμίζει τις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου για την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα, μια διαδικασία η οποία  θα διαρκέσει για περίπου 10 ακόμη ημέρες. Ο Νόβακ προέτρεψε να ληφθεί υπόψη και αυτός ο παράγοντας.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της 6ης Οκτωβρίου έθεσαν ένα νέο υψηλό όλων των εποχών. Στο άνοιγμα των συναλλαγών την Τετάρτη ξεπέρασε τα 1.500$ ανά 1.000 κυβικά μέτρα και στη συνέχεια έφτασε τα 1.600$ ανά 1.000 κυβικά μέτρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ICE Exchange.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνονται παρά την είδηση ​​ότι ξεκίνησαν οι δοκιμές της πρώτης σειράς του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.  Η Γκάζπρομ αναμένει ότι ο χειμώνας 2021-2022 θα είναι κρύος και με πολλές χιονοπτώσεις.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, τα αποθέματα αερίου στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης παραμένουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Το χάσμα πληρότητας σε σχέση με πέρυσι υπολογίζεται σε 20,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, είχε αναφέρει νωρίτερα η Γκάζπρομ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος