Ρωσία: Αρνείται ρόλο μεσολαβητή σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία στην ειρηνευτική διαδικασία για την Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δεν μπορούν να διεκδικήσουν τον ρόλο ουδέτερων μεσολαβητών στην ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία, καθώς εμπλέκονται στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Η δήλωση έγινε στο πρακτορείο RIA Novosti αναφορικά με την πρόταση του πρώην επικεφαλής της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, να δημιουργηθεί Ομάδα επαφής για την Ουκρανία προκειμένου να ξεκινήσει η ειρηνευτική διαδικασία.

Επισήμως το Ρωσικό υπουργείο δεν γνωρίζει τίποτε για αυτή την πρωτοβουλία όπως αναφέρει το Tanjoug.

Ο Ίσινγκερ εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να είναι σε αυτήν την Ομάδα και το ρωσικό υπουργείο λέει ότι η ιδέα του εγείρει εύλογα ερωτήματα, κυρίως επειδή «και οι τέσσερις χώρες που αναφέρονται είναι οι ίδιες συμμετέχοντες στη σύγκρουση με τη Ρωσία, η οποία συνεχίζεται στο έδαφος της Ουκρανίας». 

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αναφέρει ότι αυτές οι χώρες προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα και στέλνουν μισθοφόρους εκεί, προμηθεύουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας με πληροφορίες και εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες. Επιπλέον, αυτές οι χώρες «επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, μπλόκαραν τα περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό, ζήτησαν τη σύσταση δικαστηρίου για να τιμωρήσει την ηγεσία της και εκβίασαν τους φίλους της να τους απαγορεύσουν να συνεργαστούν με τη Μόσχα», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο. 

«Αυτές οι χώρες υποστηρίζουν τις ψευδοειρηνευτικές πρωτοβουλίες και αιτήματα του Ζελένσκι με τη μορφή τελεσίγραφου για τη συνθηκολόγηση της χώρας μας, που δεν έχουν σημεία επαφής με την πραγματικότητα», τόνισε το ρωσικό ΥΠΕΞ. 

Πηγή: Politika.rs

Μετάφραση: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος