Ρωσία: Απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε ορισμένους αξιωματούχους της ΕΕ

Η Μόσχα αποφάσισε να επεκτείνει τον κατάλογο με τους αξιωματούχους της ΕΕ στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία, «με γνώμονα την αρχή της αμοιβαιότητας και της ισοτιμίας».
Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει την παράνομη, καταστροφική και παράλογη πολιτική μονομερών περιορισμών στη Ρωσία.

Σε τακτική βάση, υποστηρίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ, στις Βρυξέλλες λαμβάνονται «αποφάσεις που εισάγουν διακρίσεις που περιορίζουν αυθαίρετα τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας και των ρωσικών οργανώσεων. Οι αιτολογίες για την υιοθέτησή τους ήταν παραδοσιακά αβάσιμες και μερικές φορές περιείχαν ειλικρινά παράλογες κατηγορίες».

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «η ΕΕ κατηγόρησε ορισμένους εκπροσώπους των ρωσικών δικαστικών και αρχών επιβολής του νόμου για το γεγονός ότι συμβάλλουν στην «εμφύτευση της ρωσικής νομοθεσίας» στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη. Με άλλα λόγια, αποδείχθηκε και πάλι η αδυναμία αναγνώρισης του μη αναστρέψιμου της ελεύθερης επιλογής που έκαναν οι Κριμαίοι τον Μάρτιο του 2014 υπέρ της επανένωσης με την πατρίδα τους. Τα πρωτόγονα αντιρωσικά αντανακλαστικά που ώθησαν την ΕΕ να κάνει αυτό το βήμα δεν μπορούν παρά να καταπιέσουν. Με την απόφασή τους, οι Βρυξέλλες απαξίωσαν σημαντικά τη δική τους αίτηση για να θεωρηθεί ένα είδος «πρότυπο» για την προώθηση θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις και του απαραβίαστου της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου.

Αυτό είναι ιδιαίτερα υποκριτικό, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές δομές των Βρυξελλών δεν ντρέπονται σε καμία περίπτωση να «εμφυτεύσουν» συστηματικά και επιθετικά τα πρότυπα της νομοθεσίας της ΕΕ παντού, να επιμείνουν στην υπογραφή συμφωνιών σύνδεσης από τρίτες χώρες, παρά τα αιτήματα των αρχών να αναβληθεί αυτό το βήμα. Απαιτήστε από τις υποψήφιες χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των περιβόητων «μέτρων κυρώσεων» στα οποία δεν συμμετείχαν. Να επιδιώξουν από τις κυρίαρχες χώρες, που έχουν από καιρό πετάξει τα δεσμά της αποικιακής καταπίεσης, την παραίτηση από τρόπους διασφάλισης της ασφάλειάς τους που δήθεν δεν ανταποκρίνονται στο «ισχύον νομικό πλαίσιο». Και μάλιστα να επιβάλει τη διανομή οικονομικών μερισμάτων σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ με τις προϋποθέσεις να αναγνωρίζουν την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλοί προσπαθούν ανοιχτά να παίξουν τον ρόλο μιας «κανονιστικής υπερδύναμης», εξάγοντας έξω από τους κανόνες και τα πρότυπα της δικής τους παραγωγής. Προφανώς, θα πρέπει να είναι έτοιμοι για αντίμετρα από την πλευρά εκείνων των δυνάμεων της διεθνούς κοινότητας που τηρούν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την πλευρά της ΕΕ να μην χρησιμοποιεί μέσα μονομερών περιορισμών που είναι αθέμιτα στο διεθνές δίκαιο. Σε σχέση με τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ, η Μόσχα δήλωσε ανοιχτά ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ανταποκριθεί.

Από την άποψη αυτή, η ρωσική πλευρά, με γνώμονα την αρχή της αμοιβαιότητας και της ισοτιμίας, αποφάσισε να επεκτείνει τον κατάλογο των εκπροσώπων των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Οι κυρώσεις εισήχθησαν σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Νόμο της 15ης Αυγούστου 1996 Αρ. 114-FZ «Σχετικά με τη διαδικασία αναχώρησης από τη Ρωσική Ομοσπονδία και εισόδου στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Το σημείωμα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που ενημερώνει για αυτό το βήμα εστάλη στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία σύμφωνα με την καθιερωμένη διαδικασία.

«Καλούμε τις Βρυξέλλες να ακούσουν τις ολοένα και πιο ενεργές φωνές λογικών Ευρωπαίων που ζητούν την εγκατάλειψη της πολιτικής κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της που υπονομεύει το διεθνές δίκαιο και είναι προφανώς αδιέξοδο. Αυτό αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας στον ευρωατλαντικό χώρο, καθώς και για την εξομάλυνση του κλίματος των διεθνών σχέσεων» υπογράμμισε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Ανταπόκριση : Αχιλλέας Πατσούκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος