Ρ. Μετσόλα στην ΕΡΤ για Ουκρανία: Η Ε.Ε. να παραμείνει ενωμένη ενάντια στην επίθεση μιας «βάναυσης δικτατορίας»

Με ειρήνη, δημοκρατία, εθνική κυριαρχία και αποτελεσματικότητα, στο τι και πώς αλλάζουμε ή πρέπει να αλλάξουμε μπορεί να προσεγγίσει η Ευρώπη το όραμα της έτσι όπως αυτό εκφράστηκε πριν από 72 χρόνια τόνισε μιλώντας στην πρώτη της αποκλειστική τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ και στον Ανταποκριτή στο Στρασβούργο Κώστα Δαβάνη, η Προέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Σημείωσε πως με αφορμή και την ολοκλήρωση της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης οι πολίτες ζητούν να βρεθούν κοινές λύσεις, όπως στο παρελθόν με το Σένγκεν, την εσωτερική αγορά και την περαιτέρω διεύρυνση των χωρών που θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσουν, να πάνε σε μια συντακτική συνέλευση, να αλλάξουν τη συνθήκη όπου απαιτείται αλλαγή με την ύπαρξη πολιτικής βούλησης καθώς στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί η έλλειψη της.

Υπογράμμισε πως η Ε.Ε με δεδομένη την συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία από την επίθεση μιας «βάναυσης δικτατορίας» κατά ενός ανεξάρτητου κράτους θα πρέπει να συνεχίσει να επιδεικνύει την ίδια ενότητα και εκτίμησε πως τα επόμενα βήματα για την επιβολή των κυρώσεων, όπως το εμπάργκο πετρελαίου θα είναι μεν δύσκολα, θα πρέπει οι κυρώσεις να υιοθετηθούν από όλες τις χώρες, ωστόσο στο τέλος της ημέρας, αν ξεκινήσουν οι Ευρωπαίοι από την άποψη ότι η δημοκρατία και η ελευθερία είναι αξίες ανεκτίμητες τότε θα πρέπει όλοι έτοιμοι να είναι να πάρουν αυτές τις δύσκολες αποφάσεις, χωρίς οι πολίτες να επωμιστούν το βάρος της ευθύνης.

Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, η Ρομπέρτα Μετσόλα τόνισε με έμφαση πως εάν μια χώρα δεν τηρεί το διεθνές δίκαιο και δεν εκπληρώνει τις υποσχέσεις, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει.

Ολόκληρη η συνέντευξη στην ΕΡΤ:

 Γιορτάζουμε σήμερα την Ευρώπη και αντιμετωπίζουμε την πρόκληση μιας νέας ευρωπαϊκής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας αλλά και το τέλος του πολέμου της Ουκρανίας. Κάνοντας ένα σύντομο BrainStorming. Τι σημαίνει για εσάς η λέξη Ευρώπη σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις; Μπορούμε να πιστέψουμε σε ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον ως ένα νέο ευρωπαϊκό όνειρο, όπως στο όνειρο πριν από 72 χρόνια;

Απολύτως. Νομίζω ότι το να βρίσκομαι εδώ στις 9 Μαΐου στο Στρασβούργο, το οποίο είναι η καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί πραγματικά απόδειξη αυτής της επιθυμίας πριν από 72 χρόνια, να εργαστούμε πραγματικά σε ένα σχέδιο για την ειρήνη.

Θα χρησιμοποιήσω την ειρήνη ως την πρώτη λέξη, γιατί όπως αναφέρατε έχουμε πόλεμο στην ήπειρό μας, έχουμε μια χώρα μια βάναυση δικτατορία που έχει εισβάλει σε μια χώρα που υπερασπίζεται την ακεραιότητα, την κυριαρχία της, ενώ βλέπουμε γυναίκες και παιδιά και άνδρες και πόλεις να αντιστέκονται στο έδαφος, και άνθρωποι να βομβαρδίζονται. Το μήνυμά μας σε αυτό ήταν πολύ σαφές. Δημοκρατία, κυριαρχία, αποτελεσματικότητα, στο τι και πώς αλλάζουμε ή πρέπει να αλλάξουμε. Δείτε ποια είναι τα κενά και γεμίστε τα. Aλλά από αυτόν τον χώρο εδώ, από σήμερα, μπορείτε να δείτε τόση ελπίδα, τόσοι πολλοί πολίτες έχουν έρθει στο Κοινοβούλιο, τόσοι πρωθυπουργοί λένε ναι, θέλω να γίνω μέρος αυτού του έργου και αυτό είναι το κύριο μήνυμα για σήμερα.

 Πιστεύετε ότι η Ευρώπη έχει έρθει ένα βήμα πιο κοντά στους ανθρώπους μετά τη Διάσκεψη; Και το ερώτημα για τους πολίτες που θέλουν να πιστέψουν στην Ευρώπη είναι πόσο γρήγορα μπορούν οι προτάσεις τους να μετατραπούν σε μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική ακόμη και με την αλλαγή της Συνθήκης; Βλέπετε κάποιων κίνδυνο για την ενότητα της Ευρώπης σε αυτή τη διαδικασία;

Αν δούμε πώς απάντησε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δούμε τώρα πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίνεται στην εισβολή της Ρωσίας, τότε πιστεύω στη συνέχιση της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί; Επειδή έχουμε ευθύνη απέναντι στους εκλογείς μας. Οι πολίτες μας ζητούν να προσφέρουμε κοινές λύσεις. Ήμασταν πολύ επιτυχημένοι στο παρελθόν, το Σένγκεν, με την εσωτερική αγορά, με τη διεύρυνση χώρα ανά χώρα, τώρα πρέπει να λάβουμε απαντήσεις για την άμυνα στην υγεία, για ναι…. για την περαιτέρω διεύρυνση των χωρών που θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως, η ευθύνη μας είναι να δώσουμε εξηγήσεις.

Επίσης, όταν θα αντιμετωπίζουμε τους εκλογείς για τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, τότε θα πρέπει να πούμε ότι μας ζητήσατε να κάνουμε αυτό και κάναμε αυτό. Το χειρότερο θα ήταν, ότι ήρθαμε εδώ στο Στρασβούργο, λάβαμε τόσο πολύ καλά προετοιμασμένες συστάσεις και προτάσεις από τους πολίτες και να πούμε εντάξει ευχαριστώ και αντίο. Έπειτα από αυτό που είχαμε σήμερα εδώ, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και της Προεδρίας του Συμβουλίου και επίσης της Επιτροπής είναι ας προχωρήσουμε, ας πάμε σε μια συνέλευση, ας αλλάξουμε τη συνθήκη όπου πρέπει να αλλάξει.

Θέλω επίσης να πάω ένα βήμα παραπέρα, δεν απαιτείται μόνο αλλαγή της συνθήκης, απαιτείται η ύπαρξη πολιτικής βούλησης, έτσι, για παράδειγμα, όσον αφορά τη μετανάστευση, έχουμε δει την έλλειψη πολιτικής βούλησης στο παρελθόν. Για τον πόλεμο, έχουμε πολιτική βούληση για την υγεία, έχουμε πολιτική βούληση, όπως και για την ενεργειακή ένωση. Ας αλλάξουμε λοιπόν τη συνθήκη όπου χρειάζεται αλλά και ας πιέσουμε αυτά τα κράτη μέλη και τους ηγέτες να ενωθούν όπως ποτέ πριν.

 Κάνει αρκετά η Ευρώπη για να τερματίσει επιτέλους τον πόλεμο του Πούτιν ή χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες κοινές ενέργειες και κυρώσεις; Σας το ρωτώ αυτό, γιατί υπάρχει διαφωνία από πολλές χώρες για το εμπάργκο πετρελαίου και οι πολίτες φοβούνται ανοιχτά ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες και ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που ένας ευρωπαϊκός στρατός θα μπορούσε να αποτρέψει.

Για εμάς, αν κοιτάξετε τι συμβαίνει, είναι η Ρωσία που έχει εισβάλει σε μια άλλη χώρα, είναι μια χώρα που μας κρατά ομήρους, είναι μια χώρα που λόγω της εξάρτησής μας από αυτήν για ενέργεια μπορεί να μας απειλήσει, να μας εκφοβίσει και να μας εκβιάσει. Ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσαμε να δώσουμε στη Ρωσία σήμερα. Είναι να δείξουμε ότι η διαφορά μεταξύ μας μέχρι στιγμής είναι ότι ήμαστε εξαιρετικά ενωμένοι. Τα επόμενα βήματα θα είναι δύσκολα, πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι οι κυρώσεις που έχουμε ήδη υιοθετήσει ή υπάρχουν επιβάλλονται από όλες τις χώρες, τόσο από τα μέλη όσο και από εκείνες που θα ήθελαν να είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επομένως, φυσικά, υπάρχει πάντα δυσκολία, εάν χρειάζεται να κοινοποιήσουμε τις αποφάσεις μας, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το βάρος της ευθύνης δεν το επωμίζονται οι πολίτες μας. Στο τέλος της ημέρας, αν ξεκινήσουμε από την άποψη ότι η δημοκρατία και η ελευθερία είναι ανεκτίμητες και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις, αλλά και όταν λαμβάνουμε δύσκολες αποφάσεις, τότε πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και σε αυτό φυσικά υπάρχει το επόμενο βήμα που θα ήταν η απαγόρευση του πετρελαίου. Είναι ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωσης να ενεργήσει από κοινού προκειμένου να προμηθεύεται αυτό το πετρέλαιο από αλλού. Χρειάστηκε πάρα πολύς καιρός για να συμβεί αυτό. Μιλάμε για μια ενεργειακή ένωση για πάνω από μια δεκαετία, τώρα είναι καιρός να βρούμε μια αποσύνδεση ή ένα αποσυνδεδεμένο περιουσιακό στοιχείο από τη Ρωσία

 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει συνεχώς ψηφίσματα για την Τουρκία και την παραβατική συμπεριφορά της κατά της Ελλάδας. Ωστόσο, η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και να κάνει προκλητικές δηλώσεις κατά της χώρας. Μπορούμε επιτέλους να σταματήσουμε αυτή τη συμπεριφορά με με έναν νέο ευρωπαϊκό τρόπο;

Για μένα και για αυτό το κοινοβούλιο η θέση μας, η άποψη μας είναι πολύ σαφής. Όταν βλέπουμε και όπου βλέπουμε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είμαστε το θεσμικό όργανο που ανταποκρίνεται γρήγορα. Όπου βλέπουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε στις γειτονικές χώρες σε μεταναστευτική κρίση ή στο τρέχον πακέτο κυρώσεων, τότε πρέπει να διαπραγματευτούμε και να διαπραγματευτούμε ξανά. Αλλά δεν υπάρχει συζήτηση ότι εάν έχετε μια χώρα που δεν τηρεί το διεθνές δίκαιο και δεν εκπληρώνει τις υποσχέσεις, τότε η Ένωση πρέπει να δράσει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος