Ρώμη: Η Ένωση Ξένου Τύπου στην Ιταλία εγκαινιάζει ως νέα έδρα την πρώην κατοικία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι – Θα είναι παρόντες ο ΠτΔ Ματαρέλα και ο ΥπΕξ Ταγιάνι

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Στη Ρώμη, η Ένωση Ξένου Τύπου στην Ιταλία αλλάζει έδρα, και μετακομίζει στον “ευγενή όροφο” (piano nobile) του Παλάτσο Γκρατσιόλι (Palazzo Grazioli), σε αυτό που υπήρξε η ρωμαϊκή κατοικία και γραφείο του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Για τα εγκαίνια, η ιστορική οργάνωση, ένας ιστορικός οργανισμός που κλείνει τα 112 χρόνια δραστηριότητας και μετρά 450 ανταποκριτές από 350 μέσα ενημέρωσης και 55 χώρες, θα φιλοξενήσει στις 19 Μαρτίου τον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, αλλά και τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, Αντόνιο Ταγιάνι, και τον υπουργό Επιχειρήσεων και Made in Italy, Αντόλφο Ούρσο, καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου, η νέα έδρα βρίσκεται σε ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια της πρωτεύουσας, το οποίο εξακολουθεί να ανήκει στην ευγενή ρωμαϊκή οικογένεια Grazioli, με αρχική δομή που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, και καταλαμβάνει τους ίδιους χώρους που για χρόνια αποτελούσαν τη ρωμαϊκή κατοικία και το πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η πρόεδρος της Ένωσης, Έσμα Τσακίρ, δηλώνει: “Είμαστε υπερήφανοι και ευτυχείς για τη νέα μας έδρα, η οποία θα μας δώσει μια νέα ισχύ για να διηγηθούμε στον κόσμο για την Ιταλία, την υπέροχη χώρα που μας φιλοξενεί τόσο γενναιόδωρα”.

Στην ειδική έκδοση της επετηρίδας της Ένωσης, ο ΥπΕξ Αντόνιο Ταγιάνι (ο οποίος επί σειρά ετών υπήρξε μέλος του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, του οποίου από τον φεβρουάριο 2024 τελεί χρέη Γραμματέα) γράφει για το Palazzo Grazioli: “Έχει μια ιδιαίτερη σημασία για μένα. Για πολλά χρόνια σύχναζα στο σπίτι του προέδρου Berlusconi στη Via del Plebiscito, και υπάρχουν πολλές αναμνήσεις που συνδέονται με την πολιτική και προσωπική μου ιστορία εκεί. Συνεπώς, αποτελεί ένα ιδιαίτερο μέρος για μένα, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα φέρει τύχη και πολλές επιτυχίες στην Ένωση. Οι ξένοι ανταποκριτές που εργάζονται στη χώρα μας διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση της εικόνας της Ιταλίας στο εξωτερικό”.

Η αρχιτέκτονας Σερένα Μινιάτι (Serena Mignatti) ήταν αυτή που σχεδίασε και κατασκεύασε τη νέα έδρα, προσαρμόζοντάς την στις ανάγκες της Ένωσης. Με καταγωγή από τη Μπολόνια, η Μινιάτι σχεδιάζει πολυτελείς κατοικίες σε όλο τον κόσμο, ενώ στη Ρώμη εργάστηκε ως καλλιτεχνική διευθύντρια στο στούντιο Fuksas.

Ο χώρος των 1.600 τετραγωνικών μέτρων επανασχεδιάστηκε με σεβασμό στην ιστορία του Palazzo και στους περιορισμούς της Προϊσταμένης Αρχής, τονίζει το δελτίο τύπου της Ένωσης. Στεγάζει δύο αίθουσες για συνεντεύξεις Τύπου, η μία με 80 θέσεις και η άλλη με 35 θέσεις, καθώς και μπαρ και αναψυκτήριο για τα μέλη και τους καλεσμένους τους. 

Εκατοντάδες είναι οι συναντήσεις μέσων ενημέρωσης που διοργανώνονται κάθε χρόνο από την Ένωση, με εκτιμώμενο αριθμό 10.000 προσωπικών συμμετεχόντων, χωρίς να υπολογίζονται οι εξ αποστάσεως συμμετέχοντες.

Ρώμη: Η Ένωση Ξένου Τύπου στην Ιταλία εγκαινιάζει ως νέα έδρα την πρώην κατοικία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι – Θα είναι παρόντες ο ΠτΔ Ματαρέλα και ο ΥπΕξ Ταγιάνι
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©DARIO BORRUTO, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΌ ΈΡΓΟ ©SERENA MIGNATTI

Χάρη στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τις εσωτερικές επιτροπές – Gruppo del Gusto (Ομάδα Γευσιγνωσίας), Globo D’Oro (Χρυσή Σφαίρα), Premio Sportivo (Αθλητικό Βραβείο) και τη νεοσύστατη Gruppo economico-finanziario (EcoFin, Ομάδα Οικονομίας) – οι ανταποκριτές αφηγούνται και βραβεύουν ενεργά τον κόσμο του φαγητού και του κρασιού του Belpaese, τον σύγχρονο ιταλικό κινηματογράφο, τους καλύτερους αθλητές και προωθούν στιγμές κοινωνικοοικονομικής διορατικότητας.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, οι περίπου 70 σταθμοί εργασίας για τους δημοσιογράφους είναι κατανεμημένες σε διάφορα γραφεία διαφορετικού μεγέθους, τα οποία δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τοπικούς τεχνίτες. Ο μεγάλος κεντρικός διάδρομος της έδρας θεωρείται ως “η καρδιά (της Ένωσης) που χτυπάει” και δεν είναι απλώς ένας χώρος διέλευσης: θα είναι επίσης ένας χώρος ανάγνωσης, κοινωνικοποίησης και συνεργασίας.

Επιπλέον, ένα φωτογραφικό στούντιο, μια αίθουσα με greenscreen, μια αίθουσα ραδιοφώνου και podcasts θα επιτρέπουν στους ανταποκριτές να πραγματοποιούν φωτογραφήσεις, ζωντανές τηλεοπτικές εκπομπές και συνεντεύξεις.

Τέλος, η Ένωση Ξένου Τύπου στην Ιταλία μπορεί να υπερηφανεύεται για την υποστήριξη σημαντικών χορηγών, οι οποίοι την πλαισίωσαν στις κρίσιμες στιγμές της ύπαρξής της και θα συνεχίσουν να είναι παρόντες σε αυτή τη νέα περιπέτεια: Eni και Iveco Group (κύριοι χορηγοί), Barilla, Campari Group, Ferrero, UniCredit, Fincantieri, ITA Airways και Autostrade per l’Italia (χορηγοί).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος