Ρολόι που ανήκε στον τελευταίο αυτοκράτορα της Κίνας πωλείται για 5,5 εκατομμύρια ευρώ

Ένα ρολόι χειρός Πατέκ Φιλίπ που ανήκε κάποτε στον τελευταίο αυτοκράτορα της Κίνας πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ την Τρίτη για περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το ρολόι τύπου Ref 96 Quantieme Lune ανήκε αρχικά στον Aisin-Gioro Puyi, τον τελευταίο μονάρχη της κινεζικής δυναστείας Τσίνγκ.

Ο αυτοκράτορας σε ηλικία δύο ετών το 1908, ο Πουγί απαθανατίστηκε από τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Ο τελευταίος αυτοκράτορας» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, αλλά άφησε μια ανάμεικτη κληρονομιά.

Πάνω από 20 χρόνια αφότου αναγκάστηκε να παραιτηθεί, εγκαταστάθηκε ως ηγέτης μαριονέτα της κατεχόμενης από την Ιαπωνία Μαντζουρίας, πριν συλληφθεί το 1945 μετά την πτώση της Ιαπωνίας μετάφερθηκε σε σοβιετικό στρατόπεδο αιχμαλώτων.

Ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών Φίλιπς δήλωσε ότι διαθέτει έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο Πουγί είχε φέρει το ρολόι μαζί του στο στρατόπεδο.

Αναμενόταν να πιάσει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, αλλά, μετά από περίπου πέντε λεπτά έντονων προσφορών, πωλήθηκε για 40 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (4,3 εκατομμύρια ευρώ). Με την αμοιβή του αγοραστή, η συνολική τιμή ανήλθε σε περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Θωμάς Περάτσι, επικεφαλής της Phillips για τα ρολόγια στην Ασία, δήλωσε ότι ήταν «ενθουσιασμένος με αυτή την πρωτοποριακή πώληση», επειδή σημείωσε ρεκόρ.

Τα ρεκόρ αυτά περιλάμβαναν «το υψηλότερο αποτέλεσμα οποιουδήποτε Πατέκ Φιλίπ σειράς 96 που έχει πωληθεί ποτέ», σύμφωνα με δελτίο τύπου.

Η σειρά 96, αυστηρή σε σύγκριση με τα συνηθισμένα πολυτελή κομμάτια που πωλούνται σε οίκους δημοπρασιών, ήταν το πρώτο «ρολόι χειρός με ταυτόχρονους υπολογισμούς – λειτουργίες» που παρήγαγε σειριακά η Πατέκ Φιλίπ, με τον Περάτσι να λέει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο «τρία γνωστά παραδείγματα» στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του ανιψιού του Πουγί Αϊσίν-Γκιόρο Γιουγιουάν, το ρολόι ήταν «προσωπικό αντικείμενο» του εκθρονισμένου αυτοκράτορα, ο οποίος το παρέδωσε στον Ρώσο διερμηνέα του Γκεόργκι Περμιάκοφ για να το φυλάξει όταν έφυγε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ο Ράσελ Γουόκινγκ, ένας δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από τον Περμιάκοφ πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, δήλωσε στο AFP ότι ο ηλικιωμένος διερμηνέας δεν είχε ιδέα για την αξία του όταν έβγαλε το ρολόι από το συρτάρι του.

«Το να βγει ξαφνικά στην επιφάνεια μετά από τόσα χρόνια, ήταν σαν ένα σεντούκι θησαυρού που ξεβράστηκε στην παραλία», δήλωσε ο Γουόκινγκ, ο οποίος ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας του οίκου δημοπρασιών.

Ένα άλλο αντικείμενο της δημοπρασίας ήταν μια κόκκινη χάρτινη βεντάλια, στην οποία αναγραφόταν ένα ποίημα του Πουγί «αφιερωμένο στον σύντροφό μου Περμιάκοφ». Αυτό έπιασε περισσότερα από 72.260 ευρώ – εξαπλάσιο της εκτίμησής του πριν από την πώληση.

Το ρολόι του Πουγί, αν και ιστορικά σημαντικό, απέχει πολύ από το ακριβότερο ρολόι που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.

Ένα άλλο μοντέλο του Πατέκ Φιλίπ “Grandmaster Chime” πωλήθηκε για 28,79 εκατομμύρια ευρώ το 2019. Λέγεται ότι είναι το πιο πολύπλοκο ρολόι που έχει δημιουργήσει ποτέ ο κατασκευαστής πολυτελών ρολογιών, με 20 διαφορετικές λειτουργίες.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος