Ρίσι Σούνακ: Πρώτη επίσκεψη στη Β. Ιρλανδία – Στο επίκεντρο το κενό εξουσίας εξαιτίας του Πρωτοκόλλου Brexit

Array

Ο Ρίσι Σούνακ επισκέπτεται για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας την Βόρεια Ιρλανδία, αφενός για να συζητήσει με τα τοπικά κόμματα εξουσίας που δεν συμφωνούν να συγκροτήσουν κυβέρνηση και αφετέρου για να σηματοδοτήσει την έναρξη λειτουργίας ναυπηγείων για την κατασκευή πλοίων επόμενης γενιάς του Βασιλικού Ναυτικού.

Τον Νοέμβριο, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την Team Resolute ως τον προτιμώμενο πλειοδότη για ένα συμβόλαιο 1,6 δισ. λιρών για την ανάπτυξη και την κατασκευή της επόμενης γενιάς πλοίων Solid Support Royal Navy, τα οποία θα παρέχουν υλικοτεχνική υποστήριξη και επιχειρησιακή υποστήριξη στο Βασιλικό Ναυτικό παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ναυτικής Ομάδας Κρούσης για επιχειρησιακή ανάπτυξη.

«..η ολοκλήρωση της επόμενης γενιάς των Πλοίων Υποστήριξης του Βασιλικού Ναυτικού παγκόσμιας κλάσης – για την ενίσχυση της ασφάλειάς μας στη θάλασσα και σε ολόκληρο τον κόσμο – δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο σπίτι από το Μπέλφαστ, κάποτε το μεγαλύτερο ναυπηγείο στον κόσμο, με την περήφανη παράδοση του δεξιότητα και εξειδίκευση”, δήλωσε ο κ. Σούνακ.

Συνάντηση με την τοπική ηγεσία

Το απόγευμα της Πέμπτης (15/12), ο Βρετανός Πρωθυπουργός είχε συνάντηση και ανεπίσημες συζητήσεις με τους ηγέτες των Εκτελεστικών Κομμάτων στη Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας.

Νωρίτερα συζητήθηκαν λύσεις με όλα τα κόμματα (5) και τον υπουργό για την Βόρεια Ιρλανδία για την επιστροφή της εκτελεστικής εξουσίας που μένει κενή από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αιτία ήταν η αποχώρηση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) από την εκτελεστική εξουσία σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι Ενωτικοί υποστηρίζουν ότι η εμπορική συμφωνία μετά το Brexit υπονομεύει τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς διατηρεί το έθνος ευθυγραμμισμένο με ορισμένους εμπορικούς κανόνες της ΕΕ για να διασφαλίσει ότι τα αγαθά μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα πέρα από τα χερσαία σύνορα της Ιρλανδίας.

Ανταπόκριση Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος