Ρίσι Σούνακ: Έκτακτη νομοθεσία για να απομακρύνονται στη Ρουάντα οι αιτούντες άσυλο 

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Eυδοξία Λυμπέρη

Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε έκτακτη νομοθεσία προκειμένου να εξασφαλίσει τις απελάσεις αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα μετά τη σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε την πρακτική παράνομη. 

«Δεν θα επιτρέψω σε ξένο δικαστήριο, όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), να εμποδίσει αυτές τις πτήσεις», είπε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε από τη Ντάουνινγκ Στριτ.

«Πρέπει να τελειώσουμε με αυτό το γαϊτανάκι», έγραψε στην πλατφόρμα Χ.

Το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού περιλαμβάνει μια νέα διεθνή συνθήκη με τη Ρουάντα η οποία θα επικυρωθεί χωρίς καθυστέρηση.

Επιπλέον θα υπάρξει νομική εγγύηση ότι όσοι μετεγκατασταθούν από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Ρουάντα θα προστατεύονται από τυχόν απομάκρυνση από αυτήν.

«Είμαι έτοιμος να αλλάξω τους νόμους μας και να επανεξετάσω αυτές τις διεθνείς σχέσεις για να άρουμε τα εμπόδια στον δρόμο μας» αναφέρει ο κ Σούνακ.

Εάν το ΕΔΑΔ επιλέξει να παρέμβει κατά του Κοινοβουλίου, ο κ Σούνακ δήλωσε  «διατεθειμένος να κάνω ό,τι είναι απαραίτητο για να πραγματοποιηθούν οι πτήσεις».

Ο Ρίσι Σούνακ έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα του το μεταναστευτικό και έχει υποσχεθεί ότι θα σταματήσουν οι ροές παράτυπων μεταναστών από το κανάλι της Μάγχης με μικρά σκάφη. 

«Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι αν έρθετε εδώ παράνομα, δεν θα μπορέσετε να μείνετε», επανέλαβε ο βρετανός πρωθυπουργός.

«Αυτή η απόφαση είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των ατόμων που ζητούν άσυλο. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να χαράξει μια γραμμή κάτω από ένα επαίσχυντο κεφάλαιο στην πολιτική ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου» ήταν η απάντηση της Διεθνούς Αμνηστίας στην ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε ότι η πολιτική της κυβέρνησης για τη Ρουάντα είναι παράνομη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος