Ρ. Χάμπεκ: Η Γερμανία να γίνει τρεις φορές καλύτερη στην προστασία του κλίματος

Ο «πράσινος» αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ εξήγγειλε επιτάχυνση των προσπαθειών της Γερμανίας για την επίτευξη των στόχων προστασίας του κλίματος. Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Προστασίας του Κλίματος Χάμπεκ, υπογράμμισε ότι η Γερμανία πρέπει σε όλους τους τομείς να γίνει «τρεις φορές καλύτερη» για να καλύψει την «μεγάλη υστέρηση» των τελευταίων χρόνων.

Για τον σκοπό αυτόν εξήγγειλε δύο μεγάλα νομοθετικά πακέτα της κυβέρνησης για την επίσπευση της ενεργειακής αλλαγής. Το πρώτο θα προωθηθεί άμεσα μέχρι το Πάσχα και το δεύτερο μέχρι το καλοκαίρι. Σ΄αυτά τα δύο πακέτα θα περιλαμβάνονται αλλαγές νόμων, διατάξεων και μέτρων που έχουν προτεραιότητα για να επιτευχθεί η μείωση των επιβλαβών για το κλίμα εκπομπών.

Όλα τα μέτρα για την επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πρέπει να βασίζονται στην αρχή ότι «υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και την δημόσια ασφάλεια», είπε ο γερμανός υπουργός. Εξήγγειλε ότι το 2% της επιφάνειας της χώρας θα αξιοποιηθεί για αιολικά πάρκα. Για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις θα αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα και θα είναι ο κανόνας για τις στέγες νέων οικοδομών.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι εκπομπές CO2 πρέπει μέχρι το 2030 να μειωθούν τουλάχιστον κατά 65% σε σύγκριση με το 1990. Με τους σημερινούς ρυθμούς, είπε ο Χάμπεκ, η μείωση θα είναι μόνον 50% και δεν θα επιτευχθεί ο στόχος, εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Η νέα κυβέρνηση έθεσε ως στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας κατά 80% από εναλλακτικές πηγές ενέργειας μέχρι το τέλος το 2030. Μέχρι τώρα χρειάστηκαν 30 χρόνια για να αναπτυχθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να καλύψουν σήμερα το 42% των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Τώρα πρέπει το ποσοστό να φτάσει στο 80% σε διάστημα μόλις οχτώ ετών, χωρίς καν να υπολογιστούν οι συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της χώρας με την εντεινόμενη ηλεκτροκίνηση στα αυτοκίνητα.

Στόχος είναι η Γερμανία να γίνει κλιματικά «ουδέτερη» μέχρι το 2045. Η μείωση των εκπομπών CO2 σε παγκόσμια κλίμακα είναι επιβεβλημένη προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,2 με 2 βαθμούς Κελσίου.

Ανταπόκριση: Γεώργιος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος