Χάμπεκ: Η G7 απορρίπτει το αίτημα του Πούτιν για πληρωμή του αερίου σε ρούβλια – Τι απαντά Ρώσος βουλευτής

Βερολίνο, 2022-03-28, Γιώργος Παππάς

Οι χώρες της ομάδας G7 απέρριψαν το ρωσικό αίτημα για πληρωμή λογαριασμών φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Σε ειδική βιντεοσύσκεψη που είχαν σήμερα, οι επτά μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες του κόσμου απέρριψαν ομόφωνα την πληρωμή σε ρούβλια. Συμφώνησαν ότι η απαίτηση για πληρωμή σε ρούβλια είναι “μονομερής και σαφής παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων”, δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας που ασκεί την προεδρία στην ομάδα των 7 (G7). “Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή σε ρούβλια δεν είναι αποδεκτή”, είπε ο Χάμπεκ. Οι εταιρείες καλούνται να μην συμμορφωθούν με την απαίτηση της Μόσχας. «Έχουμε μια κατάσταση στην οποία πρέπει να εκπληρωθούν οι συμβάσεις», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, αντέδρασε με απειλή διακοπής της τροφοδοσίας: «Δεν θα δώσουμε αέριο, αυτό είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προεδρικού γραφείου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Στην κατάστασή μας, είναι σχεδόν αδύνατο και δεν καθόλου εύλογο να ενεργήσουμε ως ευεργέτης», είπε ο Πεσκόφ. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στον κρατικό όμιλο Gazprom να αλλάξει τρόπους πληρωμής σε ρούβλια μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη. Αυτό θα ήταν σημαντική ένεση στήριξης του ρωσικού νομίσματος.

Τα ισχύοντα σήμερα συμβόλαια είναι σχεδόν αποκλειστικά σε ευρώ και δολάρια. Μετά την απαίτηση του Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλια, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, επιδίωξε μία συντονισμένη στάση της ΕΕ στο θέμα αυτό. Ωστόσο, στο Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα δεν ελήφθη σχετική απόφαση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος