“Βαρυσήμαντο” διάγγελμα Πούτιν – Συλλήψεις διαδηλωτών στη Μόσχα

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Ένα από τα σημαντικότερα διαγγέλματα στη μέχρι σήμερα θητεία του Βλαντίμιρ Πούτιν προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση βρίσκεται σε εξέλιξη στην αίθουσα “Μανιέζ” της Μόσχας, την ίδια στιγμή που η αστυνομία απάντησε με συλλήψεις στο κάλεσμα για διαδηλώσεις υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι, για τις συνθήκες κράτησης του οποίου η Δύση απειλεί τη Ρωσία με νέες κυρώσεις.

Απευθυνόμενος στην Ομοσπονδιακή Συνέλυεση και στο 87% των Ρώσων που παρακολούθησαν το ετήσιο διάγγελμα του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάρισε πως η Ρωσία αν χρειαστεί είναι έτοιμη να δώσει ασύμετρη, γρήγορη και σκληρή απάντηση, με περισσότερους από 150.000 Ρώσους στρατιώτες να είναι στα σύνορα με την Ουκρανία.

Στη διάρκεια της 78 λεπτης ομιλίας του ο Ρώσος πρόεδρος δεν έκρυψε πως θωρακίζει στρατιωτικά τη χώρα του σε κάθε σπιθαμή της, έτσι αποκάλυψε πως το μερίδιο των σύγχρονων όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού στην πυρηνική τριάδα της Ρωσίας (στρατηγική αεροπορία, διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πυραύλοι, πυρηνικά υποβρύχια πυραυλικά αεροσκάφη) θα υπερβεί φέτος το 88%.

Απφεθυνόμενος με έμμεσο τρόπο στην Ουκρανία και στους δυτικούς της συμμάχους, τόνισε πως “δεν επιθυμούμε να κάψουμε τις γέφυρες. Αν όμως κάποιος μεταφράσει τις καλές μας προθέσεις ως αδιαφορία ή αδυναμία και την ίδια στιγμή ο ίδιος σκοπεύει να κάψει ή ακόμη και να ανατινάξει αυτές τις γέφυρες, τότε πρέπει να γνωρίζει ότι η απάντηση της Ρωσία, θα είμαι ασύμμετρη, γρήγορη και σκληρή.

Το μεγαλύτερο μέρος του διαγγέλματος του, ο Ρώσος πρόεδρος το αφιέρωσε στην πανδημία, αφού υποστήριξε πως η μάχη με τον Covid δεν έχει ακόμα τελειώσει, ζήτησε από τους Ρώσους να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα.

Στο μεταξύ η ένταση στην Ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται. Ο πρόεδρος της χώρας Ζελένσκι, αφού υπέγραψε νόμο που του δίνει το δικαίωμα να επιστρατεύσει τους εφέδρους, ζήτησε από το Βλαντίμιρ Πούτιν να συναντηθούν, ακόμα και στο ουκρανικό μέρος του Ντονμπάς.

Στο μεταξύ η αστυνομία της Μόσχας προχώρησε σε δυο συλλήψεις υπσοτηρικτών του Αλεξέι Ναβάλνι. Αρχικά συνέλαβε τη Γραμματέα Τύπου του Ναβάλνι, Κίρα Γιαρμίς επειδή ενώ από τον Ιανουάριο βρίσκονταν σε κατ΄οίκον περιορισμό κάλεσε μέσω twitter από υποστηρικτές του ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης να διαδηλώσουν σήμερα υπέρ του, κάτι που λόγω Covid απαγορεύεται.

Για τον ίδιο λόγο συνέλαβε και την Λιούμποβ Σόμολ σύμμαχο του Ναβάλνι. Το Κρεμλίνο είχε τονίσει πως όσοι δεν τηρήσουν τον νόμο και διαδηλώσουν, θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του. Ενώ αναφορικά με τις απειλές της Δύσης περί επιβολής νέων κυρώσεων εξαιτίας της κράτησης του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ έχει πολλες φορές πει, πως για τη Μόσχα ο Ναβάλνι είναι ένας κρατούμενος, όπως όλοι οι υπόλοιποι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος