“Ημέρα Ελευθερίας” στην Αγγλία – Χωρίς περιορισμούς πλέον οι Βρετανοί

Βρετανία/Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

Την “Ημέρα Ελευθερίας” καλωσορίζει από σήμερα η Αγγλία με τη βρετανική κοινωνία να είναι διχασμένη και τους επιδημιολόγους επιφυλακτικούς που εκτιμούν ότι τα κρούσματα τον Αύγουστο θα ξεπεράσουν τις 100.000, ενώ 1.000 ως 2.000 ασθενείς με κορονοϊό την ημέρα θα μπορούσαν να εισαχθούν σε νοσοκομεία.

Από τα μεσάνυχτα οι περιορισμοί έληξαν και πλέον δεν υπάρχει η υποχρέωση για μάσκα προστασίας, παρά μόνο σε μέσα μεταφοράς και σε χώρους μαζικής συγκέντρωσης. Τα νυχτερινά κλαμπ ήδη άνοιξαν από χθες το βράδυ με το μέτρο της κοινωνικής απόστασης να αποτελεί παρελθόν, ενώ τα νυχτερινά κέντρα, τα θέατρα, τα εστιατόρια και οι παμπ μπορούν να ανοίξουν χωρίς να περιορίζονται αποκλειστικά σε επιτραπέζια υπηρεσία.

Από σήμερα όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και μπαίνουν στην χώρα από τις πορτοκαλί χώρες δεν θα χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα, ωστόσο θα πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ, ένα πριν από την αποχώρηση τους και ένα την δεύτερη ημέρα μετά την άφιξη τους στην Αγγλία.

Η καθολική άρση των μέτρων έρχεται εν μέσω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων που σχεδόν πλέον καθημερινά ξεπερνούν τα 50.000 όμως εξακολουθεί να παραμένει χαμηλός ο αριθμός των θανάτων με το πρόγραμμα του εμβολιασμού να έχει αποδυναμώσει σημαντικά τη σχέση μεταξύ μόλυνσης και νοσηλείας ή θανάτου.

Όσοι είναι άνω των 18 ετών έχουν πλέον τη δυνατότητα να κάνουν κράτηση για το εμβόλιο και σχεδόν το 60% των κάτω των 25 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Δεδομένα από την Δημόσια Υγεία της Αγγλίας αναφέρουν ότι μία δόση είτε του εμβολίου Pfizer-BioNTech, είτε του Oxford-AstraZeneca είναι 80% αποτελεσματική έναντι νοσηλείας με την παραλλαγή Δέλτα, αυξάνοντας το 96% μετά από δύο δόσεις.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος περνά την «ημέρα της ελευθερίας» του, απομονωμένος στο Τσέκερς αφού ήρθε σε επαφή με τον υπουργό Υγείας Σατζίντ Σαβίντ που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, τονίζει την ανάγκη οι πολίτες να παραμείνουν προσεκτικοι. «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και η μετάβαση στο βήμα 4 είναι μια ισορροπία κινδύνων».

Την ίδια ώρα, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ότι αντί των μαζικών εμβολιασμών, πρέπει να προσφερθούν δόσεις σε παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομαδες ηλικίας 12 έως 15 ετών και σε 17χρονους, ανέφερε χθες η εφημερίδα Telegraph σε δημοσίευμά της.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας δήλωσε ότι «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις από υπουργούς για το αν θα πρέπει να προσφέρονται σε τακτική βάση εμβόλια σε άτομα ηλικίας 12 έως 17 ετών».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος