Qatargate: Κορυφή του παγόβουνου οι έως τώρα αποκαλύψεις (video)

Array

Κορυφή του παγόβουνου χαρακτηρίζει το περιοδικό Spiegel τις αποκαλύψεις για το Qatargate και μετά τη μελέτη 1300 εσωτερικών εγγράφων επισημαίνει ότι η οργάνωση του Παντσέρι κατάφερε να δρα ανενόχλητη, παίρνοντας μίζες από Κατάρ, Μαρόκο, Μαυριτανία και ίσως από τη Σαουδική Αραβία. Παράλληλα, το Politico γράφει, ότι η αδελφή της Εύας Καϊλή, η Μανταλένα, προσπαθεί να διαγράψει τη Μη Κυβερνητική Οργάνωσή της, από τo μητρώο διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Tο μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο οποίο εμπλέκονται οι μυστικές υπηρεσίες πέντε ευρωπαϊκών χωρών, ερεύνησε επί μήνες το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Έχοντας πρόσβαση σε πάνω από 1.300 εσωτερικά έγγραφα, συμπεραίνει πως τα όσα έχουν αποκαλυφθεί, είναι μόλις η κορυφή του παγόβουνου, επισημαίνοντας πόσο σοκαριστικά ερασιτεχνική ήταν η οργάνωση Παντσέρι.

Der Spiegel:
-Έκρυβαν τα μετρητά σε ιδιωτικά διαμερίσματα.
-Οι συναντήσεις συνομωσίας γίνονταν σε ξενοδοχείο γεμάτο κάμερες παρακολούθησης.
-Έκαναν εκατοντάδες τηλεφωνικές κλήσεις χρησιμοποιώντας Μη κρυπτογραφημένες συνδέσεις.

Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό η οργάνωση κατάφερε να δρα ανενόχλητη, παίρνοντας μίζες από Κατάρ, Μαρόκο, Μαυριτανία, ίσως και από Σαουδική Αραβία.

Το Politico από την πλευρά του, εστιάζει στη δράση της αδερφής της Εύας Καϊλή, Μανταλένας. Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, φέρεται να ζήτησε διαγραφή των δεδομένων της εταιρεία της ELONtech από τα μητρώα διαφάνειας της ΕΕ, με βάση μέιλ της ιδίας που επικαλείται το δημοσίευμα και το οποίο ανέφερε: «Ζητώ με το παρόν τη διαγραφή των δεδομένων που βρέθηκαν με το όνομα ELONtech – το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Νέων Τεχνολογιών του Ευρωπαϊκού Δικαίου, του οποίου είμαι συνιδρύτρια».

Παράλληλα το Politico αναφέρει πως η Μανταλένα Καϊλή έσπευσε να αφαιρέσει όλες τις αναφορές για την ίδια όσο και την αδερφή της από τον ιστότοπό της και φέρεται να έλεγε σε απλήρωτους συμβούλους της, πως ήταν υποχρεωμένη να περιορίσει τη λειτουργία της εταιρείας λόγω «απρόβλεπτων και ταραχωδών συνθηκών».

Ανακοίνωση Μιχάλη Δημητρακοπούλου, πληρεξούσιου δικηγόρου της κυρίας Μανταλένας Καϊλή:

«Σε συνέχεια του ανακριβούς δημοσιεύματος του διεθνούς ενημερωτικού website Politico, σχετικά με την δραστηριότητα του Ευρωπαϊκού Νομικού Παρατηρητηρίου για τις Νέες Τεχνολογίες-European Law Observatory on New Technologies – ELONTech,

Διευκρινίζεται ότι:

Το ELONTech συνιστά μια ελεύθερη μη-κερδοσκοπική, μη-πολιτική πρωτοβουλία επιστημόνων και επαγγελματιών από τον χώρο του Δικαίου και της Τεχνολογίας, η οποία από το 2018 χωρίς νομική προσωπικότητα ή τραπεζικό λογαριασμό, προσφέρει δυνατότητα ενημέρωσης για ζητήματα όπως ψηφιακή ταυτότητα, Δίκαιο και Τεχνητή Νοημοσύνη, Ψηφιακή Φορολόγηση, Έξυπνα Συμβόλαια , τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Metaverse , κα. Στην ομάδα του ELONTech συμμετείχαν προσωπικότητες διεθνούς κύρους , που εθελοντικά αφιέρωναν τον χρόνο τους, όποτε υπήρχε σχετική πρόσκληση.

Το ELONTech δεν είναι ΜΚΟ.

Στις -κυρίως- διαδικτυακές εκδηλώσεις που είχε διοργανώσει, παρακολούθησαν και συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 εγγεγραμμένοι. Ενώ στο πέρας του χρόνου φιλοξενήθηκαν περισσότεροι από 100 ομιλητές-ειδικοί και κορυφαίοι στοχαστές, οι οποίοι εθελοντικά μοιράστηκαν τις γνώσεις τους με το κοινό του

ELONTech. Επίσης συμμετείχαν δεκάδες πολιτικοί και πολιτικά στελέχη κρατών και φορέων εντός και εκτός ΕΕ.

Το ELONTech ουδέποτε ζήτησε χρήματα από τους συμμετέχοντες στις ημερίδες και τα σεμινάρια που διοργάνωνε.

Το ELONTech ουδέποτε χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ.

Η Κομισιόν έχει επιβεβαιώσει πως το ELONTech ουδέποτε έλαβε χρηματοδότηση για καμία δραστηριότητά του και πως δεν έχει προσφέρει ποτέ υπηρεσίες στο EU Blockchain Observatory.

Το ίδιο το EU Transparency Registry-ο επίσημος θεσμικός φορέας της ΕΕ- διαπιστώνοντας ότι το ELONTech είναι ανενεργής εγγραφή, το διέγραψε από Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ. Είναι ανακριβές ότι η διαγραφή έγινε με πρωτοβουλία της Μ. Καϊλή, ή ότι ζήτησε την διαγραφή, καθώς δεν γνώριζε για την συγκεκριμένη καταχώρηση ότι υπήρχε.

Ο ιστότοπος lobbyfacts.eu ο οποίος ουδεμία σχέση έχει με τον ευρωπαϊκό θεσμό διαφάνειας, συνεχίζει αδικαιολόγητα να περιλαμβάνει στις λίστες της το ELONTech , παρόλο που η αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία το έχει διαγράψει, παραπλανώντας έτσι την κοινή γνώμη ότι το ELONTech προσφέρει υπηρεσίες λομπινγκ, πράγμα αναληθές».

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Ρεπορτάζ: Nτίνα Τσουκαλά

Πηγή: EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος