Qatargate: Η «μπάλα στο γήπεδο» του Παντσέρι μετά το μνημόνιο συνεργασίας

Array

O Αντόνιο Παντσέρι «είναι ανακουφισμένος» αναφέρει ο συνήγορός του, Λοράν Κένς στην βελγική εφημερίδα L’Echo.
Ο ίδιος και ο συνάδελφός του, επίσης δικηγόρος του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, Μαρκ Ουιτεντέλ παραχώρησαν από κοινού συνέντευξη μετά την απόφαση του πελάτη τους να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τις βελγικές αρχές.
Ο Μαρκ Ουιτεντέλ σημείωσε ότι «η ζωή του είχε γίνει απελπιστική. Τώρα έχει την αίσθηση ότι είναι σε μία τάξη με αυτό που θέλει να κάνει, με τον εαυτό του και με μια αίσθηση ότι υπάρχει ορατότητα κοιτάζοντας το μέλλον του».
Σε ερώτηση για το εάν ο ομοσπονδιακός δικαστής και η αστυνομία θα μπορέσουν να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στον Αντόνιο Παντσέρι ο Λοράν Κενς, απάντησε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο του. Είναι απόλυτα ενημερωμένος από τις αρχές. Τον έχουμε συμβουλέψει σχετικά και γνωρίζει τα θέματα» ενώ, ο Μαρκ Ουιτεντέλ προσέθεσε ότι «εγγυάται ότι θα πει όλη την αλήθεια». Σχετικά με το πώς υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα πει την αλήθεια, ο κ. Κενς δήλωσε ότι «το πλεονέκτημα αυτού του τύπου συμφωνίας είναι ότι δεν έχει πλέον κανένα συμφέρον να λέει ψέματα» και προσέθεσε ότι «η συμφωνία που έγινε δεν υπονοεί ότι δίνει ονόματα, ούτε πόσα ονόματα ούτε την έκταση των αποκαλύψεων… Είναι εντελώς ελεύθερος να εκφραστεί αρκεί να πει την αλήθεια». Σε άλλη ερώτηση για το εάν υπάρχουν κι άλλοι «μετανοημένοι» στην υπόθεση αυτή οι οποίοι θα μπορούσαν να υπογράψουν αντίστοιχη συμφωνία, όπως για παράδειγμα ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο Λοράν Κενς εξήγησε ότι «νομικά δεν απαγορεύεται, αλλά στην πράξη δεν έχει νόημα. Λέγεται συχνά ότι ο πρώτος που θα μιλήσει θα έχει τα πλεονεκτήματα. Μετά, νομίζω ότι η κατάσταση θα ήταν πιο δύσκολη για τους άλλους».
Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους ο Αντόνιο Παντσέρι ανέφερε το όνομα του Μαρκ Ταραμπέλλα ενώπιον των δικαστών και τα ποσά που του είχε καταβάλει, ο κ. Κενς είπε: «Δεν μπορούμε να μπούμε στην ουσία της υπόθεσης. Αυτό θα το πει στους ανακριτές και όχι στον τύπο. Το μόνο που ήθελε να εκφράσει δημόσια είναι για τη Μαρί Αρένα που δεν διώκεται για την υπόθεση».
«Ο κ. Παντσέρι κατηγορεί τον εαυτό του γιατί είχαν σχέση (φιλική) σε πολιτικό επίπεδο και σε φιλικό. Είχε δάκρυα στα μάτια. Κατηγορεί τον εαυτό του γιατί υπάρχουν πολιτικές συνέπειες για αυτή την φίλη που τον εμπιστεύτηκε. Επίσης κατηγορεί τον εαυτό του για τη γυναίκα και την κόρη του, κατηγορεί τον εαυτό του για τους αγαπημένους του» προσέθεσε.

Αναφορικά με το πότε θα μπορούσε να αναγνωριστεί αυτό το καθεστώς «μετάνοιας», ο κ. Κενς σημείωσε ότι «ο κ. Παντσέρι πρέπει να μιλήσει και να δείξει εμπιστοσύνη στους ανακριτές και οι αρχές αντιληφθούν ότι λέει πράγματα που ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Εκ πρώτης όψεως, το συμβούλιο θα πρέπει να αποφανθεί για αυτό το μνημόνιο σε περίπου ένα χρόνο».

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος