Qatargate – Διεθνής Αμνηστία: Κοινή λογική και αδιαμφισβήτητο δικαίωμα Διεθνούς Δικαίου η παραμονή του ανήλικου τέκνου των Καϊλή και Τζόρτζι με έναν εξ αυτών

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ενώ συνεχίζονται να έρχονται στο προσκήνιο οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Qatargate, η εφημερίδα La Repubblica δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη στον εκπρόσωπο Τύπου και Διευθυντή Επικοινωνίας της Διεθνούς Αμνηστίας Ιταλίας, Ρικάρντο Νούρι, ο οποίος τοποθετείται σχετικά με το θέμα της παραμονής στην φυλακή της Εύας Καϊλή και του Φραντσέσκο Τζόρτζι, ενώ η ανήλικη κόρη τους παραμένει με τον παππού της.

Ο κατ’ οίκον περιορισμός της Καϊλή η πιο προφανής λύση

“Στην υπόθεση της φυλάκισης στο Βέλγιο των Φραντσέσκο Τζόρτζι και της Εύας Καϊλή διακυβεύεται η απαράβατη αρχή του βέλτιστου συμφέροντος του ανηλίκου, της σχεδόν δίχρονης κόρης τους” τονίζει ο Νούρι.

“Πρόκειται για μια αρχή που κατοχυρώνεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού, η οποία υιοθετήθηκε το 1989 και από το Βέλγιο. Το γεγονός ότι το παιδί πρέπει να παραμείνει με έναν τουλάχιστον από τους δύο γονείς είναι αδιαμφισβήτητο, η κοινή λογική το υποδεικνύει, ακόμη και πριν από το Διεθνές Δίκαιο”.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας, ο οποίος επικαλείται την Ιταλική “καλύτερη νομοθετική κατάσταση από το Βέλγιο, διότι επιτρέπει στους ανηλίκους να μην χάνουν την επαφή τους, ιδίως με τη μητέρα τους”, εάν η μητέρα “βρίσκεται στη φυλακή, τα ανήλικα μπορούν να μείνουν με τη μητέρα”.

Όμως “λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε περίπτωση ύπαρξης περιβάλλοντος ασυμβίβαστου με την υγεία του παιδιού, πρέπει να βρεθούν εναλλακτικά μέτρα”, όπου “η πιο προφανής λύση είναι ο κατ’ οίκον περιορισμός”.

Εάν η έρευνα καταλήξει σε παραβίαση δικαιωμάτων του παιδιού, τότε κάτι δεν πάει καλά

Ο Νούρι υπογραμμίζει πως “δεν είναι ότι η Αμνηστία θα πρέπει να υποδείξει στη Βελγική δικαιοσύνη ποιο μέτρο να λάβει”. “Η πρόσκληση είναι να λαμβάνεται υπόψη το συμφέρον του παιδιού έναντι ακόμη και οποιασδήποτε βλάβης που μπορεί να προκληθεί στην έρευνα, εάν ληφθεί άλλο μέτρο εκτός από τη φυλάκιση” αν και υπογραμμίζει το ρίσκο ενός παράδοξου.

“Εάν η εν λόγω έρευνα, μεταξύ χιλίων θετικών πτυχών, καταλήξει σε μια κατάσταση παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων ενός ευάλωτου υποκειμένου που σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, τότε κάτι δεν πάει καλά” καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου.

Δεν θέλω να φανταστώ ότι ένα δίχρονο παιδί χρησιμοποιείται ως μέσον πίεσης, το Βέλγιο δεν είναι η Λευκορωσία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέρει η τελευταία σχετική δήλωση του Ρικάρντο Νούρι στην εφημερίδα. “Το Βέλγιο δεν είναι μια χώρα όπως η Λευκορωσία, όπου οι ανήλικοι χρησιμοποιούνται με την αφαίρεση της γονικής εξουσίας των γονέων τους επειδή είναι αντιφρονούντες. Πρόκειται για έρευνα για διαφθορά, σε κράτος μέλος της ΕΕ”.

Και καταλήγει: “Δεν θέλω να φανταστώ ότι ένα δίχρονο παιδί χρησιμοποιείται ως μέσον πίεσης, διότι σε αυτή την περίπτωση αυτό θα σήμαινε ότι είμαστε πιο κοντά στη Λευκορωσία”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος