Qatargate: “Σύστημα Παντσέρι” το ονομάζουν οι Ιταλοί – Τι αποκαλύπτεται για τη ΜΚΟ “βιτρίνα” του πρώην ευρωβουλευτή

Array

Στην Ιταλία, συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τη δομή της οργάνωσης που είχε στήσει ο επικεφαλής του σκανδάλου διαφθοράς, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, η οποία φαίνεται να βασίζεται σε ροή πολλών χρημάτων πίσω από την ΜΚΟ που ο ίδιος είχε ιδρύσει. 

“Σύστημα Παντσέρι”. Έτσι κατονομάζει η La Repubblica την εγκληματική δομή του συστήματος διαφθοράς που είχε στήσει ο Παντσέρι, ενώ η Corriere della Sera μιλά για την ΜΚΟ Fight Impunity ως «παραβάν». «Μια ΜΚΟ που ο Παντσέρι είχε στήσει το 2019 για «την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», μέσω της οποίας όμως άρχισε να ζητά επίμονα να αναγνωριστούν τα υποτιθέμενα μεγάλα βήματα που έχουν κάνει το Κατάρ και το Μαρόκο.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής διέθετε «αφειδώς, μέσω της ΜΚΟ, μεγάλα χρηματικά ποσά και πριγκιπικά δώρα από το Κατάρ» σε όσους μπορούσαν να κατευθύνουν τις αποφάσεις. Αυτό, ενώ ο Ιταλικός Τύπος χαρακτηρίζει τα περιουσιακά στοιχεία του Παντσέρι ως “πολύ σημαντικά”.
Παράλληλα, φαίνεται πως η ΜΚΟ υπέβαλε αίτηση για μια αρχική επιχορήγηση 175.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία και εγκρίθηκε, αλλά στη συνέχεια “πάγωσε”, για αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής λόγο.

Ταυτόχρονα, όμως, η ΜΚΟ φαίνεται να πραγματοποίησε πολλές δραστηριότητες, για τις οποίες ο Παντσέρι απαντά σε όσους τον ρωτούν πως οι χρηματοδοτήσεις είναι «ιδιωτικές δωρεές» από «χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο» εφόσον «καθήκον μας είναι να τις συνοδεύουμε στις διαδικασίες μετάβασης. Δεν πρέπει να τους κλείνουμε τις πόρτες, αλλά, αντίθετα, να στεκόμαστε δίπλα τους».
Όμως δεδομένου ότι δεν ήταν εγγεγραμμένος στο μητρώο διαφάνειας, η ανασυγκρότηση των οικονομικών κινήσεων βασίζεται στις τηλεφωνικές υποκλοπές για τις μετακινήσεις χρημάτων του Παντσέρι μεταξύ Βελγίου και Ιταλίας. Κάτι το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αποκαλύψεις για την εγκληματική δομή με έντονη ιταλική χροιά.

 Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος