Πυρκαγιές στην Ιταλία: Δεκάδες πυρκαγιές καίνε Καλαβρία, Σικελία και Σαρδηνία

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Με σύμμαχο τον καύσωνα ονόματι Lucifer (Εωσφόρος) συνεχίζονται οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ιταλία, οι οποίες πλήττουν κυρίως τις δασώδεις περιφέρειες του Νότου, με πολλές διάσπαρτες εστίες. Από την αρχή της κρίσης, οι πυρκαγιές προκάλεσαν τον θάνατο 5 ανθρώπων, εκ των οποίων 4 στην Καλαβρία.

Στη Σικελία πλήττεται κυρίως ο Εθνικός Δρυμός των Madonie (νότια του Παλέρμο), με τις πλέον ανεξέλεγκτες φωτιές σε δύσβατες περιοχές. Στη Σαρδηνία μετριούνται πάνω από 40 εστίες σε όλο το νησί, κυρίως συγκεντρωμένες μεταξύ των επαρχιών του Oristano και Nuoro και κυρίως στο Δυτικό μέρος του νησιού.

Η κρισιμότερη όμως κατάσταση συναντάται στην περιφέρεια της Καλαβρίας, όπου οι επαρχίες της Reggio Calabria και της Catanzaro είναι κυριολεκτικά γονατισμένες από τις περίπου 60 ενεργές εστίες. Στην ευρύτερη περιοχή του Aspromonte και Grecànica, στο Νότο της περιφέρειας, όπου ως γνωστόν υπάρχουν τα ελληνόφωνα χωριά, χιλιάδες εκτάρια μεσογειακού δάσους έχουν γίνει στάχτη, κι εδώ και 3 ημέρες καίγεται ένα πανέμορφο δάσος οξιάς το οποίο είναι καταγεγραμμένο ως παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.

Επίσης, χθες οι φωτιές απείλησαν το βόρειο τμήμα της πόλης Catanzaro, ενώ έφτασαν κοντά και στις φυλακές της πόλης, και από τους καπνούς οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τους κρατούμενους στους ανοικτούς χώρους των φυλακών.  

Οι τοπικοί φορείς ζήτησαν την παρέμβαση του κράτους, και ο Πρωθυπουργός Ντράγκι απάντησε πως στο τραπέζι υπάρχει σχέδιο άμεσης υποστήριξης των πυρόπληκτων, ιδιωτών αλλά και των πληττόμενων εταιρειών, μαζί με ένα πρόγραμμα για άμεση δράση αναδάσωσης και ασφάλειας των πληττόμενων περιοχών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος