Πυρηνοκίνητα υποβρύχια – AUKUS: Για «πισώπλατη μαχαιριά» κατηγορεί την Αυστραλία ο Γάλλος πρεσβευτής

«Η εξαπάτηση ήταν εσκεμμένη», στηλίτευσε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αυστραλία, 4 Ζαν-Πιερ Τεμπόκ Τεμπό μιλώντας σε ΜΜΕ στην Καμπέρα.

«Διακυβεύονταν πολλά περισσότερα από την προμήθεια υποβρυχίων, επειδή είχε συναφθεί συμφωνία για ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, που σφραγίστηκε με τη διαβίβαση άκρως απόρρητων δεδομένων. Ήταν πισώπλατη μαχαιριά», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας προχώρησε στα μέσα του Σεπτεμβρίου στην ακύρωση της σύμβασης με τη Γαλλία, προτιμώντας αντί για τα συμβατικά υποβρύχια να αποκτήσει τουλάχιστον 12 πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τις ΗΠΑ. Η κίνηση αποτελούσε μέρος της συμφωνίας για την ίδρυση της συμμαχίας Αυστραλίας-Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ, ή AUKUS, από τα αρχικά των τριών χωρών στα αγγλικά.

Η απόφαση που πήρε η κυβέρνηση του Aυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον προκάλεσε οργή στο Παρίσι και κρίση στις σχέσεις της Γαλλίας τόσο με την Αυστραλία, όσο και με τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφθασε στο σημείο να ανακαλέσει τους πρεσβευτές στην Ουάσινγκτον και στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις, διάβημα χωρίς προηγούμενο.

«Ο πρόεδρος Μακρόν είπε την Κυριακή ότι πλέον «ξέρει» πως ο πρωθυπουργός Μόρισον «του είπε ψέματα» για τις προθέσεις του. Ο κ. Μόρισον διέψευσε τον ισχυρισμό. Πρόσθεσε πως είχε εξηγήσει ήδη στον Γάλλο πρόεδρο πως τα συμβατικά υποβρύχια δεν αρκούσαν για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας του.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας μίλησαν την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Μόρισον φρόντισε να ανταλλάξει δημόσια χειραψία με τον κ. Μακρόν στη Ρώμη, όπου συμμετείχαν στη σύνοδο της G20.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέβαλε δύο φορές τον νέο γύρο των συνομιλιών για το εμπόριο με την Αυστραλία. Εκφράζοντας αλληλεγγύη προς το Παρίσι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θέτει πλέον υπό αμφισβήτηση το εάν θα πρέπει να υπάρξει καν τέτοια συμφωνία.

Η σχέση δοκιμάζεται ακόμη περισσότερο καθώς αυτή την εβδομάδα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν μηνύματα μεταξύ του Σκοτ Μόρισον και του Εμανουέλ Μακρόν, που προφανώς διέρρευσαν για να διαψευστούν οι γαλλικές κατηγορίες ότι η Καμπέρα δεν είχε προειδοποιήσει πως η σύμβαση θα ακυρωνόταν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα ότι ο τρόπος που συνήφθη η νέα συμμαχία ήταν άτσαλος, προσθέτοντας πως είχε μείνει με την εντύπωση πως η Γαλλία είχε ενημερωθεί για την ακύρωση της σύμβασης για την προμήθεια των υποβρυχίων προτού ανακοινώσει τη σύμπηξη της AUKUS.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος