Πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας εξετάζει η Σερβία

Η ουσία της πολιτικής της Σερβίας είναι να είναι κυρίαρχη και ανεξάρτητη στη λήψη αποφάσεων, εξετάζουμε το ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, δήλωνει ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, δήλωσε ότι η πολιτική δεν είναι ευκολότερος δρόμος και ότι η Σερβία έχει τα πολιτικά και οικονομικά της συμφέροντα, ότι είναι μια στρατιωτικά ουδέτερη χώρα και ότι έχει επιτύχει οικονομική πρόοδο, μεταξύ άλλων, επειδή έχει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, και ότι βεβαίως μεγάλος αριθμός επενδύσεων προέρχεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε μια συνέντευξη για το κανάλι Soloviev Live YouTube, η οποία δημοσιεύτηκε πλήρως σήμερα πριν από τη συνάντηση του Βούτσιτς με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και του οποίου τα προηγούμενα αδημοσίευτα μέρη μεταδίδονται από ρωσικά πρακτορεία, ο Βούτσιτς επεσήμανε ότι η Σερβία είχε τον υψηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στην τα τελευταία δύο χρόνια – περίπου 6,7 τοις εκατό και ότι περισσότερα νοσοκομεία έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία επτά χρόνια από ότι της προηγούμενες δεκαετίες, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 70.

Η Σερβία πέτυχε, μεταξύ άλλων, γιατί έχει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά τόνισε ότι μεγάλος αριθμός επενδύσεων προέρχεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί επέλεξε τον πιο δύσκολο δρόμο και δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, ο Βούτσιτς απάντησε ότι η πολιτική δεν είναι ο ευκολότερος δρόμος και ότι η Σερβία έχει τα δικά της πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

«Αν δεν είχαμε αγωγό φυσικού αερίου, αν δεν συνεργαζόμασταν με τη Ρωσία, δεν θα είχαμε φυσικό αέριο σήμερα, σήμερα θα πλήρωνα 800-900 ευρώ για το φυσικό αέριο», εξήγησε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι η Σερβία δεν θα μπορούσε να το αντέξει οικονομικά.

Ο Βούτσιτς είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι η Σερβία, εάν είχε επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, θα της λέγανε ότι είναι ευπρόσδεκτη στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια στην ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι είναι ένας ρεαλιστής και ορθολογικός άνθρωπος, ότι η Σερβία έχει οικονομικά συμφέροντα, αλλά ότι, όπως είπε, «δεν μπορούμε να σκοτώσουμε την ψυχή του σερβικού λαού για να μπορέσω να πάρω κάποιους επαίνους σε ορισμένες εφημερίδες και γενικά, σε ορισμένες Δυτικές τηλεοράσεις». , τόνισε ο Βούτσιτς.

Επεσήμανε ότι η ουσία είναι η Σερβία να είναι ανεξάρτητη στη λήψη αποφάσεων και κυρίαρχη και πρόσθεσε ότι η σερβική πολιτική δεν μπορεί ποτέ να είναι εχθρική προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, δηλώνοντας ότι μιλά ανοιχτά για αυτό σε όλους στον κόσμο και ότι ποτέ δεν το έκρυψε.

«Καθώς ο Πρόεδρος Πούτιν χαμογελά όταν λέω: «Ξέρεις ότι είμαστε στον ευρωπαϊκό δρόμο», μου λέει: «Το ξέρω, ξέρω ότι δεν θα σε πάρουν, αλλά είσαι στον ευρωπαϊκό δρόμο», και μου το λέει κάθε φορά. Και λέω, γιατί δεν θα εξαπατήσω κανέναν και δεν θα κρύψω τίποτα, σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς: Έχουμε ιδιαίτερες, καλές σχέσεις με τη Ρωσία και δεν θέλουμε να τις χαλάσουμε και μην το ζητάτε», είπε ο Βούτσιτς.

Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι κατάφερε να κερδίσει κάποια μορφή σεβασμού ως πρόεδρος της χώρας, γιατί όλοι ξέρουν ότι κάτι σημαίνει ο λόγος του και δεν τον ρωτούν πλέον τίποτα γι’ αυτό.

«Αυτό σημαίνει ότι με αγάπησαν;, φυσικά όχι, αυτό σημαίνει ότι βρίσκομαι αντιμέτωπος με πολλές μορφές πίεσης, αρνητικά σχόλια», είπε ο Βούτσιτς και δήλωσε ότι αυτό είναι το τίμημα που πληρώνει, αλλά δεν θα το πληρώσει ο πολίτες της Σερβίας, αναφέρει το Tanjug.

Όπως είπε, η δουλειά μας είναι να φροντίζουμε τους πολίτες της Σερβίας και όχι τα συμφέροντά μας και επεσήμανε ότι αυτό που έχει σημασία είναι τι θα μείνει μετά από αυτόν και πώς θα τον θυμάται ο κόσμος.

Επανέλαβε ότι η ελευθερία και η ανεξαρτησία στη λήψη αποφάσεων είναι σημαντικές και ότι αυτά είναι βασικά πράγματα που πρέπει να τηρήσει η Σερβία για να διαφυλάξει το μέλλον.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι η Σερβία εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής και ότι διαβουλεύεται με τη ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι Soloviev Live στο YouTube, ο Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία δεν το είχε σκεφτεί πριν, αλλά ότι τώρα είχε αρχίσει να το σκέφτεται σοβαρά.

Δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση γιατί, όπως είπε, ένα μεγάλο πυρηνικό εργοστάσιο κοστίζει πάνω από 10 δισ. και ότι η Σερβία αποφάσισε ότι το δημόσιο χρέος της θα είναι πάντα κάτω από το 60%.

«Δεν πρέπει ποτέ να θέσουμε σε κίνδυνο το μέλλον των παιδιών μας λόγω του μεγάλου κρατικού χρέους», επεσήμανε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι πολλά θέματα συζητούνται μαζί με τη Rosatom.

«Ας δούμε πώς θα πάει, αλλά χρειαζόμαστε πρόσθετες διαβουλεύσεις με τους Ρώσους εταίρους μας, πώς να εργαστούμε στο μέλλον», είπε ο Βούτσιτς, αναφέρει το Tanjug.

Επιμέλεια: Γιελένα Τσβιέτκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος