Πυραύλους και θωρακισμένα οχήματα παλαιότερης τεχνολογίας θα στείλει η Γαλλία στην Ουκρανία

Σύνοψη
  • Θα σταλεί παλιός, όμως λειτουργικός στρατιωτικός εξοπλισμός.
  • Η ενίσχυση αυτή είναι σημαντική για την κινητικότητα των στρατευμάτων στη μεγάλη γραμμή μετώπου.

Η Γαλλία έχει την πρόθεση να μεταβιβάσει εκατοντάδες παλιά τεθωρακισμένα οχήματα και σύγχρονους πυραύλους εδάφους-αέρος στην Ουκρανία για τον πόλεμο που διεξάγει κατά της Ρωσίας, όπως αποκάλυψε χθες Κυριακή ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιέν Λεκορνύ.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας La Tribune, ο Λεκορνύ ανέφερε ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά από συνομιλίες που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του ζήτησε να ετοιμάσει ένα νέο πακέτο βοήθειας, το οποίο θα περιλαμβάνει παλιό αλλά λειτουργικό γαλλικό εξοπλισμό.

«Ο ουκρανικός στρατός πρέπει να υπερασπιστεί μια πολύ μεγάλη γραμμή μετώπου, η οποία απαιτεί τεθωρακισμένα οχήματα· αυτό είναι απολύτως κρίσιμο για την κινητικότητα των στρατευμάτων και αποτελεί μέρος των ουκρανικών αιτημάτων», είπε ο Γάλλος υπουργός, που διευκρίνισε ότι η χώρα του εξετάζει την παροχή εκατοντάδων θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού στρατευμάτων κατά τη διάρκεια του 2024 και στις αρχές του 2025. Τα οχήματα αυτά είχαν τεθεί σε λειτουργία για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να τα αντικαταστήσει με ένα νέο θωρακισμένο πολλαπλών ρόλων.

Επιπλέον, η Γαλλία ετοιμάζεται να παραδώσει στο Κίεβο μια νέα παρτίδα πυραύλων εδάφους-αέρος Aster 30. Ο συγκεκριμένος πύραυλος μπορεί να αναχαιτίσει πολεμικά αεροσκάφη, drones και πυραύλους Κρουζ σε μια εμβέλεια 120 χλμ.

Πυραύλους και θωρακισμένα οχήματα παλαιότερης τεχνολογίας θα στείλει η Γαλλία στην Ουκρανία
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Bob Edme, Pool)

«Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως ενίσχυση για την άμυνα εδάφους-αέρος, καθώς η Ρωσία εντείνει τα χτυπήματά της, ιδιαίτερα ενάντια σε πολίτες και κοινωφελείς υποδομές», συνέχισε ο Λεκορνύ.

Ο πρόεδρος Μακρόν είχε προτείνει τον περασμένο μήνα το ενδεχόμενο αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, παρότι αναγνώρισε ότι δεν υπήρχε συναίνεση μεταξύ των συμμάχων για το ζήτημα αυτό, οι οποίοι όμως συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την παράδοση περισσότερων πυρομαχικών στο Κίεβο.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος