Τσαβούσογλου κατά ΗΠΑ: Δεν τηρούν ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο – Η Τουρκία έχει σημασία

Array

Τα βέλη του έστρεψε για ακόμα μία φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τη Μερσίνα, μιλώντας για εξωτερική πολιτική της χώρας του.

Επικεντρώθηκε στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, είπε ότι έχουν χάσει την πολιτική ίσων αποστάσεων που κρατούσαν με Τουρκία και Ελλάδα.

«Αν και ο αμερικανός πρεσβευτής δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ δεν είναι υπέρ της μιας πλευράς, έχουν ανατρέψει την ισορροπία. Χαλάνε τη ζυγαριά. Ήραν το εμπάργκο όπλων στην ελληνοκυπριακή πλευρά, έστω και για ένα χρόνο. «Γιατί το κάνετε αυτό;» ρώτησα τον Μπλίνκεν. «Συνεργάστηκαν μαζί μας για ξέπλυμα χρήματος». Αυτοί πήραν μια απόφαση και εμείς στέλνουμε ενισχύσεις αυτό κάνουμε…Υπάρχουν κάποιες βάσεις των ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Ρωτάμε και γ`αυτές. Λένε πως αυτἐς είναι λόγω της παρουσίας της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως για την Ελλάδα και τους Ελληνοκυπρίους λέμε το εξής. Δεν έχει σημασία ποιον έχουν απο πίσω τους και ποιοι τους υποστηρίζουν. Έχει σημασία ποιος είναι απέναντι τους! Η Τουρκία έχει σημασία, όχι ποιος τους υποστηρίζει».

Στο μεταξύ ο πρόεδρος Ερντογάν επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν έκανε δηλώσεις στο αεροπλάνο στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν.

Για το ζητημα των F16 είπε: «Περιμένουμε θετικές εξελίξεις, κάναμε ό,τι ήταν να κάνουμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια αγορά είναι μεγάλη. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Ο Μενέντεζ από μόνος του δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο, όλοι μπορούν να κάνουν προτάσεις. Το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο αλλά η ατμόσφαιρα δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση προς το παρόν. Ένα άτομο δεν μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία. Η αμερικανική διοίκηση κάνει θετικά βήματα. Σημασία έχει τι στάση θα κρατήσει το Κογκρέσο και η Γερουσία. Αυτή τη στιγμή η αμερικανική διοίκηση το βλέπει θετικά αλλά η μοναδική διέξοδος για μας δεν είναι η Αμερική».

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος