Πυρά εναντίον πεινασμένου πλήθους στη Γάζα – Επιχειρήσεις στη Ράφα ανακοίνωσε ο Νετανιάχου

Σύνοψη
  • Το πρώτο πλοίο, που μεταφέρει τρόφιμα, πλησιάζει τις ακτές της Γάζας.

Στις εξελίξεις στη Γάζα παρενέβη ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, ζητώντας προσφυγή στις κάλπες στο Ισραήλ για αντικατάσταση του Πρωθυπουργού Νετανιάχου, κατηγορώντας τον πως αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη. “Το Ισραήλ δεν είναι μπανανία, αλλά ανεξάρτητη δημοκρατία” απάντησε η κυβέρνηση του Ισραήλ. Ο ίδιος ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, πάντως, αψηφώντας τις διεθνείς πιέσεις, άναψε το πράσινο φως για επέκταση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Ράφα. Ενώ ο Ισραηλινός Στρατός διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Χαμάς πως άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 20 αμάχους και τραυματίζοντας άλλους 150 που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα.

Διαψεύδει το Ισραήλ ότι άνοιξε πυρ από ελικόπτερα και άρματα μάχης εναντίον πλήθους, που περίμενε να παραλάβει τρόφιμα, στη βόρεια Γάζα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους, όπως το κατηγορεί η Χαμάς. Υποστηρίζει ότι ένοπλοι Παλαιστίνιοι πυροβόλησαν τον κόσμο και συνέχισαν να τον πυροβολούν καθώς λεηλατούσε τα φορτηγά.

Όπως αναφέρει δημοσιογράφος του CNN: «Μέσα στο νοσοκομείο, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο, πολίτες μέσα στα αίματα, τους φροντίζουν στο πάτωμα, περιμένοντας να τους περιθάλψουν».

Με τον λιμό να απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους, το πρώτο πλοίο, που μεταφέρει τρόφιμα, πλησιάζει τις ακτές της Γάζας, ενώ δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν την κατασκευή της πλωτής προβλήτας μέσω της οποίας θα έρθει η ανθρωπιστική βοήθεια.

Απελπισμένοι Παλαιστίνιοι δηλώνουν: «Χρειαζόμαστε κάτι να φάμε. Χρειαζόμαστε ψωμί. Όλος ο κόσμος είναι πεινασμένος κι εξαντλημένος. Είμαστε απελπισμένοι. Λυπηθείτε μας».

Παρά τις διεθνείς πιέσεις και προειδοποιήσεις να μην εισβάλει στη Ράφα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου, εμφανίζεται ανυποχώρητος, βαθαίνοντας το ρήγμα με την Ουάσινγκτον: «Θα συνεχίσω να απορρίπτω τις πιέσεις. Θα μπούμε στη Ράφα. Θα ολοκληρώσουμε την εξάλειψη των ταγμάτων της Χαμάς».

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ ζήτησε τη διεξαγωγή νέων εκλογών στο Ισραήλ, αφού άσκησε δριμεία κριτική στον Μπένιαμιν Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντάς τον εμπόδιο για την ειρήνη: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν άλλη επιλογή, από το να παίξουν ένα πιο ενεργό ρόλο και να διαμορφώσουν την ισραηλινή πολιτική, χρησιμοποιώντας την επιρροή τους ώστε να αλλάξουν την τωρινή πορεία της».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κράτησε αποστάσεις, λέγοντας ότι οι δηλώσεις Σούμερ απηχούν προσωπικές του απόψεις, Ωστόσο έντονη ήταν η αντίδραση του Ισραήλ.

To κυβερνών κόμμα «Λικούντ» απάντησε: Το Ισραήλ δεν είναι μπανανία, αλλά μία ανεξάρτητη και περήφανη δημοκρατία, που εξέλεξε πρωθυπουργό τον Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Οι πιέσεις κατά του Νετανιάχου συνεχίζονται και στο εσωτερικό με χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν ζητώντας την απελευθέρωση των ομήρων. Παρ’ όλα αυτά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε ως γελοία την τελευταία πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία, η οποία προβλέπει την ανταλλαγή Ισραηλινών- παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων-με 700 έως χίλιους Παλαιστίνιους κρατουμένους.

Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος