Ισραήλ: Oλομέτωπος πόλεμος στη βόρεια και νότια Γάζα – Ύστατη έκκληση από τους συγγενείς των ομήρων

H 58η ημέρα του πολέμου, χαρακτηρίζεται ως μία από τις πλέον εφιαλτικές για τους αμάχους. Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαιώνει χερσαία επέμβαση: «Πολεμήσαμε σκληρά και αδιάλλακτα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και το ίδιο κάνουμε τώρα στη νότια Γάζα», ανακοίνωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Χέρτζι Χαλεβί. Το Χαν Γιούνις βρίσκεται στη ζώνη του πυρός επισημαίνεται και οι εντολές εκκένωσης καλούν τους Παλαιστίνιους να κινηθούν νότια προς τη Ράφα ή νοτιοδυτικά προς τη θάλασσα. Η ανθρωπιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 160 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό εξαώροφου κτιρίου στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia και ενός ακόμη στόχου. Για 700 νεκρούς το τελευταίο 48ωρο μιλούν παλαιστινιακές πηγές, με το 70% των απωλειών, γυναίκες και παιδιά. «Δεν μπορώ να βρω λόγια αρκετά δυνατά για να εκφράσω την αγανάκτηση γι’ αυτό που βλέπουμε», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ζητώντας «άμεση κατάπαυση του πυρός».


Ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντέρμερ, μιλώντας στο ABC News, απέδωσε την εντατικοποίηση των επιχειρήσεων από αέρος, θαλάσσης και ξηράς στον στόχο να αναγαστεί η Χαμάς να κάνει συμφωνία για περαιτέρω ανταλλαγές αιχμαλώτων και ομήρων. «Η στρατιωτική πίεση θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», ανακοίνωσε.

Οι οικογένειες των ομήρων ζήτησαν επείγουσα συνάντηση με το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ, λέγοντας ότι ο χρόνος «εξαντλείται για να σωθούν όσοι εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς».

Επίκεντρο των βομβαρδισμών χαρακτηρίστηκε η Χαν Γιούνις

Με ισραηλινά άρματα μάχης έχει κοπεί στα τρία η Γάζαενώ η διαταγή είναι να απομακρυνθούν οι Παλαστίνιοι από το νότο και ειδικά την ευρύτερη περιοχή του Χαν Γιούνις. Δημοσιεύτηκε χάρτης με καταφύγια για όσους κινηθούν δυτικά του Χαν Γιούνις και νότια προς τη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Όμως οι κάτοικοι είπαν ότι ισραηλινά τανκς βομβάρδισαν τον ανατολικό τομέα της Ράφα την Κυριακή πρωί.

Στο νοσοκομείο Αλ Άλι φθάνουν συνεχώς περισσότεροι νεκροί και στο προαύλιο από το μέγεθος των λευκών σάκων συμπεραίνει κανείς τις ηλικίες των θυμάτων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε το Σάββατο ότι το Ισραήλ συντονιζόταν με τις ΗΠΑ και διεθνείς οργανώσεις να ορίσουν «ασφαλείς περιοχές» για τους πολίτες της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η πολεμική αεροπορία αλλά και οι ναυτικές δυνάμεις πλήττουν στόχους της Χαμάς.

Με τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης κατεστραμμένα από το βορρά μέχρι το νότο οι εκτοπισμένοι αντιμετωπίζουν πλέον και τις επιδημίες. Η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες ανέφερε ξέσπασμα ηπατίτιδας Α σε ένα από τα σχολεία του ΟΗΕ όπου μία τουαλέτα αντιστοιχεί σε 125 ανθρώπους.

Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να βλάψουμε τους αμάχους. Θέλουμε πάρα πολύ να βλάψουμε τη Χαμάς, δήλωσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αλλά και ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λόιντ Όστιν, προειδοποίησαν ότι είναι ηθική ευθύνη η προστασία των αμάχων.

Περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 80% του πληθυσμού της Γάζας, έχουν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Περισσότεροι από 400.000 εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Ράφα και σχεδόν 300.000 έχουν καταφύγει στο Χαν Γιούνις, σύμφωνα με το ανθρωπιστικό γραφείο του ΟΗΕ.

Ο βρετανικός στρατός θα πραγματοποιήσει πτήσεις επιτήρησης πάνω από τη Γάζα για να βοηθήσει στον εντοπισμό ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς, επιβεβαίωσε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου το Σαββατοκύριακο.

«Τα αεροσκάφη παρακολούθησης θα είναι άοπλα, δεν θα έχουν μαχητικό ρόλο και θα επιφορτιστούν αποκλειστικά με τον εντοπισμό ομήρων», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο.

Οι πτήσεις θα πραγματοποιηθούν πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ και της Γάζας.

ΕΡΤ -Αποστολή: Ευτυχία Πενταράκη/κάμερα Αντώνης Κατσουγιαννόπουλος/ ήχος: Παναγιώτα Δερβιτσιώτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος