«Πτήση CY284»: Το βιβλίο του Α. Χατζηκυριάκου για ένα άγνωστο τραγικό γεγονός τον Οκτώβρη του 1967

Λευκωσία – Μανιάνα Καλογεράκη

Παρουσία εκπροσώπων από τον πολιτικό, κοινωνικό και δημοσιογραφικό χώρο, παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία το μυθιστόρημα του Ανδρέα Χατζηκυριάκου με τίτλο «Πτήση CY284».

Πρόκειται για ένα βιβλίο εμπνευσμένο από ένα πραγματικό γεγονός, το οποίο ο συγγραφέας ερευνά διεξοδικά και εμπλουτίζει με μια πρωτότυπη μυθοπλασία πολιτικής ίντριγκας, η οποία αμφισβητεί εδραιωμένες, αλλά αδιερεύνητες αλήθειες. Το βιβλίο, του πρωτοεμφανιζόμενου στο χώρο του μυθιστορήματος Ανδρέα Χατζηκυριάκου, στηρίζεται σε ένα τραγικό γεγονός που συνέβη πριν 55 χρόνια.

Στις 11 Οκτωβρίου 1967 η πτήση CY284 φεύγει από το Λονδίνο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και σταθμεύει στην Αθήνα, προτού αναχωρήσει για το αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Αλλά οι 66 επιβαίνοντες δεν θα φτάσουν ποτέ στην Κύπρο. Τα ξημερώματα της 12ης Οκτωβρίου, κάπου κοντά στο Καστελόριζο, η επαφή του πύργου ελέγχου με το αεροσκάφος χάνεται. Πρόκειται για συντριβή ή ανατίναξη;

Οι Βρετανοί σπεύδουν να ελέγξουν την έρευνα, καθώς το αεροσκάφος είναι ένα βρετανικό Comet 4Β με αρκετά παρόμοια ατυχήματα στο ενεργητικό του. Προτού καν περισυλλεγούν όλες οι σοροί, διαδίδουν ότι πρόκειται για ανατίναξη οφειλόμενη σε βόμβα με στόχο τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα-Διγενή, το αντίπαλον δέος του Μακαρίου.

Μολονότι ο Διγενής δεν επέβαινε στο αεροσκάφος, η Ιστορία και κυρίως οι συγγενείς των θυμάτων υιοθετούν τη βρετανική θεωρία. Ο συγγραφέας επιδεικνύει ιδιαίτερο σεβασμό και ευαισθησία στα θύματα, στα οποία είναι αφιερωμένο το βιβλίο, καθώς και στους συγγενείς, οι οποίοι 55 χρόνια μετά βλέπουν τις Βρετανικές Αρχές να συντηρούν μια ανεξήγητη μυστικότητα γύρω από το συμβάν.

Στη Πτήση CY284 διασταυρώνεται η ιστορική πραγματικότητα με τη μυθοπλασία που υφαίνεται γύρω από την ανακάλυψη του Ημερολογίου ενός ανθρώπου που ανήκε στο στενό περιβάλλον της βασιλικής οικογενείας της Ελλάδας. Γραμμένο στην καθαρεύουσα της εποχής, το Ημερολόγιο κρύβει ένα μεγάλο και ένοχο μυστικό. Στην αθέατη πλευρά της Ιστορίας, η βασίλισσα Φρειδερίκη είχε διατάξει μια άκρως απόρρητη αποστολή… αμέσως μετά το πραξικόπημα του Απρίλη του 1967.

Ο Α. Χατζηκυριάκος, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή Από τις 6, φωτίζει ένα λησμονημένο ιστορικό γεγονός, από τα λιγότερο γνωστά εκείνης της θυελλώδους περιόδου για Ελλάδα και Κύπρο, αναπαριστώντας το κλίμα της εποχής και ιδιαίτερα του πολιτικού χώρου στον οποίο κινούνταν οι πρωταγωνιστές του σεναρίου του. Αναδεικνύει, για παράδειγμα, την ιδιαίτερη σχέση της Φρειδερίκης με τον Μακάριο, τον ιδιόρρυθμο ρόλο του Γρίβα, την ανταγωνιστική σχέση Καραμανλή – Παπανδρέου και αντλεί από τη γνώση και εμπειρία του για να απεικονίσει τη θολή πλευρά της πολιτικής, τα άγνωστα παρασκήνια της διαχρονικά προβληματικής σχέσης Αθηνών – Λευκωσίας.

Πρωταγωνιστής ο Στρατής Λεονταρίτης ο οποίος αρχίζει να ερευνά την υπόθεση. Κύριοι όμως ήρωες του βιβλίου είναι δύο φανταστικές προσωπικότητες, που περιβάλλουν τα ιστορικά πρόσωπα. Ο σκοτεινός εξ απορρήτων της Φρειδερίκης, Γεώργιος Ρούσσος και ο μετριοπαθής Ιάσονας Σπανίδης, τον οποίο «πνίγει» η ασυδοσία του πολιτικού συστήματος και αποπειράται να αποδράσει.

Το βιβλίο, 355 σελίδων, επιμελήθηκε η Πόπη Μουπαγιατζή και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.«Πτήση CY284»: Το βιβλίο του Α. Χατζηκυριάκου για ένα άγνωστο τραγικό γεγονός τον Οκτώβρη του 1967

Ο Ανδρέας Χατζηκυριάκος γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1964. Σπούδασε Δημοσιογραφία και Πολιτικές επιστήμες με μεταπτυχιακό στη διοίκηση δημοσιογραφικών οργανισμών στις ΗΠΑ. Από το 2003 διευθύνει εταιρεία πολιτικής και εταιρικής επικοινωνίας. Για το βιβλίο μίλησαν ο Αλέξης Παπαχελάς και ο Σταύρος Χριστοδούλου, ενώ αποσπάσματα από αυτό διάβασε η ηθοποιός Σοφία Καλλή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος