Πρωτοφανές κύμα καύσωνα στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ

Ανταπόκριση-Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη

Κάθε προηγούμενο έχει σπάσει ο υδράργυρος στις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το πρωτοφανές κύμα καύσωνα ταλαιπωρεί για πολλοστή ημέρα τους κατοίκους και δοκιμάζει τις αντοχές των υποδομών.

Στο Πόρτλαντ του Όρεγκον καταγράφηκε θερμοκρασία ρεκόρ 44,5 βαθμών κελσίου, η υψηλότερη θερμοκρασία από το 1941 και το 1927 όποτε ο υδράργυρος είχε φτάσει τους 42,5 βαθμούς Κελσίου. Σήμερα, Τρίτη αναμένονται ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η ζεστή θα ξεπεράσει τους 46 βαθμούς κελσίου.

Οι ειδικοί που παρακολουθούν το φαινόμενο μιλούν για πρωτοφανή κατάσταση που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ τον τελευταίο αιώνα, από τότε δηλαδή που άρχισε η καταγραφή των θερμοκρασιών. Ο Dustin Guy, μετεωρολόγος  από την Πολιτειακή Υπηρεσία του Σιάτλ είπε στο Scientific America “δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, κανένας εν ζωή δεν έχει ξαναβιώσει κάτι παρόμοιο, τα τελευταία 120 χρόνια δεν έχει εμφανιστεί ποτέ τέτοιο κύμα καύσωνα”.

Οι κάτοικοι των πολιτειών που πλήττονται δεν έχουν συνηθίσει αυτές τις θερμοκρασίες και πολλές κατοικίες και κτίρια δεν διαθέτουν κλιματισμό. Οι αρχές προειδοποιούν του κατοίκους να βρουν καταφύγιο σε δροσερούς χώρους, να αποφεύγουν κάθε είδους μετακινήσεις ακόμη και την νύχτα καθώς οι θερμοκρασίες διατηρούνται επικίνδυνα υψηλές και όταν πέφτει το σκοτάδι και καλούν το, δοκιμασμένο από την Covid-19 σύστημα περίθαλψης, να είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που θα επιδεινωθεί τις επόμενες ώρες.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος