Πρώτη «τουρκική» φλόγα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Ανταπόκριση : Αρ. Φερεντίνου

Η πρώτη “τουρκική” φλόγα φυσικού αερίου άναψε χθες βράδυ από το κοίτασμα Sakarya που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια τελετής την οποία παρακολούθησε ο πρόεδρος Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης και εκφώνησε ομιλία.

“Σήμερα, για πρώτη φορά, θα κάψουμε το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας που ανακαλύψαμε και αρχίσαμε να εξάγουμε από εκατοντάδες μέτρα βάθος”, είπε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

“Με την εισαγωγή του φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας στο εγγύς μέλλον, θα μειώσουμε σημαντικά την εξάρτησή μας από ξένες πηγές. Τα φρεάτια που άνοιξε η Τουρκία με γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα δεν είναι τα πρώτα και, φυσικά, δεν θα είναι τα τελευταία, πρόσθεσε.

“Προηγουμένως, πραγματοποιούσαμε γεωτρήσεις με διεθνείς εταιρείες μέσω leasing. Τώρα, εκτελούμε αυτό το έργο με τα δικά μας πλοία και το ανθρώπινο δυναμικό μας.
Η Τουρκία τερμάτισε την εξωτερική της εξάρτηση με την τεχνική επάρκεια που απέκτησε στο θέμα των γεωτρήσεων, είπε ο τούρκος πρόεδρος κατά την ομιλία του.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Τουρκίας, συνολικού ύψους 405 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm), ανακαλύφθηκε πέρυσι από το γεωτρητικό σκάφος Fatih στο φρεάτιο Sakarya στη Μαύρη Θάλασσα.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία ανακοίνωσε μια δεύτερη ανακάλυψη 135 bcm στο φρεάτιο Amasra-1 βόρια του φρεατίου Sakarya, ανεβάζοντας τη συνολική ποσότητα φυσικού αερίου που έχει ανακαλυφθεί σε 540 bcm.

Πέρυσι, η κατανάλωση φυσικού αερίου της Τουρκία ανήλθε σε 48,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αυξημένη κατά περίπου 6,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Τουρκία εισάγει φυσικό αέριο κυρίως από τη Ρωσία και το Ιράν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος