Προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας – Δεν υπήρξε προειδοποίηση, λέει ο πιλότος (vid)

Έντονη διπλωματική κινητικότητα σε διεθνές επίπεδο για την αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Άγκυρας και Μόσχας, επικρατεί μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα, δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της κατάστασης. Υπερασπιζόμαστε μόνο την ασφάλεια και τα δικαιώματά μας στα σύνορα, τόνισε.

Την ίδια στιγμή η Μόσχα αρχίζει να προχωρά σε κινήσεις αντίδρασης στο στρατιωτικό, αλλά κυρίως στο οικονομικό επίπεδο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα στείλει αντιαεροπορικά συστήματα S-400 στη ρωσική βάση στη Συρία, ενώ συνέστησε στους Ρώσους να μην επισκέπτονται την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης κοινών επενδυτικών σχεδίων με την Άγκυρα.

O επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη, ότι η Ρωσία “δεν θα κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία” παρά το γεγονός ότι θεωρεί την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού “προσχεδιασμένη πρόκληση”.

Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο κ. Λαβρόφ δεν συμφώνησε να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του.

Εν τω μεταξύ, σώος και αβλαβής είναι ο δεύτερος πιλότος του ρωσικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. O χειριστής του ρωσικού αεροσκάφους, ο οποίος επέζησε από την κατάρριψη, υποστήριξε σήμερα ότι δεν έλαβε καμιά προειδοποίηση από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία και διαβεβαίωσε ότι το ρωσικό αεροσκάφος δεν είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, μετέδωσαν πρακτορεία ειδήσεων και τηλεοπτικά δίκτυα της Ρωσίας.

Η μόνη λύση είναι η πολιτική λύση, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, που μεταβαίνει στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Έκκληση προς την Ρωσία και την Τουρκία να επικοινωνήσουν και να κάνουν το παν προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, απηύθυνε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους ομολόγους του Ρωσίας, Τουρκίας και Γερμανίας είχε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ,απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, μια μέρα μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από ένα τουρκικό καταδιωκτικό F-16.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «ο υπουργός (σ.σ. Λαβρόφ) τόνισε την κατάφωτη παραβίαση του μνημονίου συνεργασίας που έχουν υπογράψει η Ρωσία και οι ΗΠΑ για την ασφάλεια των πτήσεων των δύο χωρών στις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν στον εναέριο χώρο της Συρίας, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν απόλυτα στην εφαρμογή των συμφωνημένων κανόνων από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στην δυτική συμμαχία (της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ), ανάμεσα τους και η Τουρκία».

Η κυβέρνηση της Ρωσίας και η ΕΕ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στη Συρία, υπογραμμίζει ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Μία ημέρα μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από ένα τουρκικό F-16, οι δύο πλευρές «συμφώνησαν στην ανάγκη διαφύλαξης του διπλωματικού πλαισίου για την εξεύρεση λύσης στη συριακή κρίση, το οποίο δημιουργήθηκε στην Βιέννη», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μογκερίνι.

Η διπλωματική επίλυση του πολέμου στη Συρία θα είναι «η πιο αποτελεσματική βάση» για την συντριβή των εξτρεμιστών στη Συρία,σημειώνεται ακόμη.

Σχετικές ειδήσεις:

ΕΕ: Να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίλυση της συριακής κρίσης

Κέρι: Απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και διάλογο σε Μόσχα και Άγκυρα

Πηγή: Α’Πρόγραμμα, ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ