Προσπάθειες Γ.Γ. ΟΗΕ για επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό (video)

Η αδιαλλαξία Άγκυρας και ψευδοκράτους τορπίλισε την Άτυπη Πενταμερή στη Γενεύη για το Κυπριακό με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να ανακοινώνει ότι “δεν υπάρχει επαρκές κοινό έδαφος”. Ο Νίκος Αναστασιάδης προειδοποίησε την Τουρκία να μην επιχειρήσει τη δημιουργία τετελεσμένων στη θάλασσα – ή το έδαφος – και ξεκαθάρισε, ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε ο ΟΗΕ θα δεχθούν “λύση” δυο κρατών. Πάντως, O Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, παρά το ναυάγιο στην άτυπη πενταμερή, συνεχίζει τις προσπάθειες για νέες διαβουλεύσεις και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “δεν τα εγκαταλείπει”.

Αθήνα και Λευκωσία διαμηνύουν, ότι είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα προσπάθεια που προανήγγειλε πριν από λίγες ώρες ο Γ.Γ του ΟΗΕ, για νέες διαβουλεύσεις σε βάθος δύο έως τριών μηνών, χαιρετίστηκε τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μιλώντας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για στήριξη των προσπαθειών του Γ.Γ του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για μία Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία. Βεβαίως κάνει λόγο, ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές στο μεσοδιάστημα, μέχρι την επόμενη άτυπη σύνοδο, να αναλογιστούν και να επιδείξουν πνεύμα εποικοδομητικό και συμβιβαστικό ώστε να βρεθεί κοινός τόπος.

Πάντως η Αθήνα είναι ικανοποιημένη από τη στάση του Γ.Γ του ΟΗΕ και βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό και σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τη Λευκωσία.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φρύσσα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος