Πρόσωπο «κλειδί» για την τουρκική οικονομία η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν (video)

Την  πρώτη γυναίκα επικεφαλής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας απέκτησε εδώ και λίγες ώρες η γειτονική χώρα, με τον Ερντογάν να τοποθετεί στη θέση, την 41ενός ετών, Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν. Πρόκειται για ένα στέλεχος με σημαντική πορεία στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, αν και υπήρξε Διευθύνουσα Σύμβουλος στην First Republic bank, την τράπεζα που πρόσφατα κατέρρευσε.

Άμεσος στόχος του νέου οικονομικού επιτελείου είναι να σταθεροποιηθούν οι μακροοικοομικοί δείκτες, να ισορροπήσει η ισοτιμία  της τουρκικής λίρας στην πραγματική της αξία, ώστε να στηριχτούν η παραγωγή και οι εξαγωγές και να γίνει η Τουρκία ελκυστική στις ξένες επενδύσεις. 

Η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν θεωρείται ο κατάλληλος άνθρωπος για να υπηρετήσει αυτή την οικονομική πολιτική  του νέου υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ από τη θέση της επικεφαλής της Κεντρική Τράπεζας.

Πρόκειται για την πλέον υποσχόμενη προσθήκη στο οικονομικό επιτελείο, μετά τον ίδιο τον «τσάρο» της τουρκικής οικονομίας. Πολλοί τη χαρακτηρίζουν «κορίτσι-θαύμα». 

Σε ποιο βαθμό ο Τούρκος πρόεδρος θα επιτρέψει την εφαρμογή της «ορθόδοξης» οικονομικής πολιτικής Σιμσέκ, χωρίς παρεμβάσεις, είναι ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί.

Ενστάσεις πάντως για τον διορισμό της Ερκάν φαίνεται ότι υπήρξαν στους κόλπους της κυβερνητικής παράταξης, κυρίως από τους θιασώτες της «εθνικής και ανεξάρτητης» οικονομικής πολιτικής. Την παρομοιάζουν με τον Κεμάλ Ντερβίς που το 2001 «έφεραν από τις Ηνωμένες Πολιτείες», τον οποίο επικρίνουν, επειδή ναι μεν έβγαλε την Τουρκία από τη χρεωκοπία, κατηγορήθηκε όμως ότι οι αποφάσεις του είχαν υπαγορευτεί από ξένα κέντρα εξουσίας. 

Με απλά λόγια, η Ερκάν δεν είναι σάρκα εκ της σαρκός του κυβερνώντος ΑΚΡ.

Τουρκική οικονομία – Άμεσοι στόχοι

-Σταθεροποίηση δεικτών

-Ισορρόπηση λίρας

-Προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Ρεπορτάζ: Γιάννης Μανδαλίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος