Πρόσω ολοταχώς για το Plan B το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Mπόρις Τζόνσον, ενεργοποίησε τους περιορισμούς του Plan B, για να αντιμετωπίσει την αστραπιαία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, σε ολόκληρη τη Βρετανία. Ο Σατζίντ Ζαβιντ, ο υπουργός υγείας επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ήδη 568 κρούσματα  αλλά ότι ο πραγματικός αριθμός «πλησιάζει στα 10.000».

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, από την Παρασκευή, οι Βρετανοί είναι υποχρεωτικό να φορούν μάσκες προσώπου, εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε πολλούς δημόσιους χώρους όπως σε καταστήματα, ταχυδρομεία και τράπεζες, ινστιτούτα αισθητικής και κομμωτήρια, καθώς και στα ταξί, όμως ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι το μέτρο αυτό δεν θα επεκταθεί σε παμπ και εστιατόρια η γυμναστήρια.

Από την επόμενη Δευτέρα επανέρχεται το μέτρο της τηλ εργασίας. «Μειώνοντας τις επαφές σου στο χώρο εργασίας θα βοηθήσεις στην επιβράδυνση της μετάδοσης» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός .

Επίσης, από την επόμενη Τετάρτη, εισάγονται ως προϋπόθεση εισόδου στους μεγάλους χώρους τα διαβατήρια εμβολιασμού όπου θα πρέπει να αποδεικνύει κανείς ότι έχει εμβολιαστεί ή να υποβάλει αρνητικό τεστ πλευρικής ροής. Αυτό θα ισχύει για όλους τους εσωτερικούς χώρους με περισσότερα από 500 άτομα και για τους εξωτερικούς χώρους χωρίς μεγάλων συγκεντρώσεων με περισσότερα από 4.000 εως 10.000 άτομα.

Ωστόσο, δεν θα υπάρξει όριο στον αριθμό των ατόμων σε σχέση με τις Κοινωνικές εκδηλώσεις και δεν επαναφέρονται οι κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Οι Βρετανοί εξακολουθούν να είναι ελεύθεροι να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αλλά θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ πριν από την αναχώρηση τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα μοριακό τεστ τη 2η Ημέρα κατά την άφιξη τους και να μπουν σε καραντίνα μέχρι να λάβουν τα αποτελέσματά τους.

Έντονες πιέσεις ωστόσο, αντιμετωπίζει ο Μπόρις Τζόνσον από το ίδιο του το κόμμα σχετικά με τους ισχυρισμούς περί παραβίασης του lockdown στη Ντάουνινγκ Στριτ καθώς η κρίση που έπληξε την κυβέρνησή του ανάγκασε την παραίτηση της συμβούλου του .

Ο πρωθυπουργός διέταξε έρευνα για τα γεγονότα της 18ης Δεκεμβρίου, όταν μέχρι και 50 στελεχη των Τόρις αναφέρθηκε ότι απολάμβαναν αλκοόλ, φαγητό σε «κρυφό» χριστουγεννιάτικο πάρτυ όταν το Λονδίνο βρισκόταν υπό αυστηρούς περιορισμούς  στη Βαθμίδα 3.

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου, Λονδίνο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος