Στην Ταϊβάν η Νάνσι Πελόζι παρά τις κινεζικές απειλές για σοβαρές συνέπειες

Στην Ταϊβάν έφτασε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, αψηφώντας τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Κίνας πως η επίσκεψη θα αποσταθεροποιήσει τις σχέσεις Πεκίνου – Ουάσιγκτον. Ο κινεζικός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και θα ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» ως απάντηση στην επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Κίνας.

H κα Πελόζι έστειλε σαφές μήνυμα προς την Κίνα, επισημαίνοντας ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για μια δημοκρατική Ταϊβάν είναι πιο σημαντική από ποτέ.

«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν», δήλωσε η Νάνσι Πελόζι, λίγο μετά την άφιξή της στην Ταϊπέι.

«Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τα 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

Η Νάνσι Πελόζι έφτασε στην Ταϊπέι από την Μαλαισία, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην Ασία, κι ενώ ο κινεζικός στρατός επιδίδεται σε επίδειξη ισχύος από το πρωί με μαχητικά αεροσκάφη του να πετούν στα όρια του εναέριου χώρου της Ταϊβάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν χαρακτήρισε ψευδείς τις αναφορές κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης ότι κινεζικά μαχητικά Su-35 πέταξαν πάνω από τα Στενά της Ταϊβάν που χωρίζουν το νησί από την Κίνα. Ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έχει πλήρη αντίληψη των δραστηριοτήτων κοντά στην Ταϊβάν και ότι θα στείλει δυνάμεις ως αντίδραση σε «εχθρικές απειλές».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αντέδρασε έντονα στην επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν, τονίζοντας πως βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την άφιξη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι, ανέφερε ότι η επίσκεψη έχει σοβαρό αντίκτυπο στα θεμέλια των σινοαμερικανικών σχέσεων και συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας.

Είχε προηγηθεί σκληρή ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου πως η Ουάσιγκτον ως υπεύθυνη θα υποστεί τις συνέπειες για την υπονόμευση της ασφάλειας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κίνας.

Ο Λευκός Οίκος, πάντως, διαμήνυσε πως δεν δέχεται εκφοβισμούς και πως σέβεται απόλυτα τόσο την ανεξαρτησία του αμερικανικού Κογκρέσου όσο και την πολιτική της μίας Κίνας – δύο συστήματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος