Προσάρτηση κατεχομένων υπογράφει ο Πούτιν – Κομισιόν: «Δεν το δεχόμαστε»

Array

Σήμερα αναμένεται να επισημοποιηθεί με διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, η μεγαλύτερη προσάρτηση εδαφών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, το Κρεμλίνο διοργανώνει μια μεγάλη φιέστα, για την υπογραφή της προσάρτησης τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας, μετά τα «δημοψηφίσματα – παρωδία».

Πρόκειται για τη Χερσώνα, τη Ζαπορίζια, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ, εδάφη που έχουν καταλάβει μερικώς ή ολοκληρωτικά οι ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

«Αύριο, στο Μεγάλο Παλάτι του Κρεμλίνου, στην Αίθουσα του Αγίου Γεωργίου, στις 15:00 θα γίνει η τελετή υπογραφής συμφωνιών για την ένταξη νέων εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία» ανέφερε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Φαίνεται ότι η Ρωσία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που ανακοινώνει την εγκληματική της ενέργεια, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του κεφάλαιο 5 του ΟΗΕ από την τηλεόραση και εκ των προτέρων» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πήτερ Στάνο.

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαντούν με περισσότερη βοήθεια προς το Κίεβο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν ένα επιπλέον πακέτο όπλων και εξοπλισμού 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία» σημειώνει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιέρ.

Από την πλευρά του, Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και απευθύνει έκκληση πάλι στα ρωσικά προς τους στρατιώτες. «Αν θέλετε να ζήσετε, να πολεμήσετε στους δρόμους σας για την ελευθερία σας» τονίζει.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, την ίδια ώρα, κατηγορεί την Δύση για διατάραξη της παγκόσμιας τάξης. «Οι γεωπολιτικοί μας αντίπαλοι, οι αντίπαλοί μας όπως λέγαμε πρόσφατα, είναι έτοιμοι να ρίξουν οποιονδήποτε κάτω από το λεωφορείο, οποιαδήποτε χώρα, να τη μετατρέψουν σε σημείο μηδέν, να προκαλέσουν άλλη μία έγχρωμη επανάσταση και να ξεκινήσουν μια σφαγή» λέει.

Ωστόσο, δεν αποκλείει ενδεχόμενη συνάντηση με Αμερικανούς διαπραγματευτές για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. «Ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω των αντίστοιχων διαύλων» λέει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η συνθήκη New START θέτει όρια στον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών και περιγράφει τους όρους επαλήθευσης και επιθεώρησης των πυρηνικών οπλοστασίων.

Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος