Προς ψήφιση το νομοσχέδιο Μενέντεζ – «Ισχυροποιείται η διμερής σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας»

Ουάσιγκτον -Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

Mε ταχύτατες διαδικασίες προωθεί ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ το νέο νομοσχέδιο για την “Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ Ελλἀδος”. Μόλις δυο εβδομάδες μετά την εισαγωγή του στο Κογκρέσο, ψηφίζεται σήμερα Τρίτη από την αρμόδια επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, αφού πρώτα θα τεθεί προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη.

Αν τελικώς υπερψηφιστεί, θα ανοίξει πλέον ο δρόμος για την κατάθεση του προς ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος της Γερουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι το διακομματικό νομοσχέδιο που φέρει τις υπογραφές του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, και του γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, επιχειρεί να κάνει το επόμενο βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας. Υπό αυτό το πρίσμα, φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας και για τη υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Να μη γίνουν παραχωρήσεις στον Ερντογάν εάν δεν υπάρξει προηγουμένως σημαντική αλλαγή της στάσης του στην περιοχή υπογραμμίζει, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Σημειώνει μάλιστα ότι οι συνεχιζόμενες προκλήσεις Ερντογάν αφορούν τις αποσταθεροποιητικές κινήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο, το θέμα των S-400, την υποστήριξη του αυταρχικού καθεστώτος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και την αντιδημοκρατική μεταχείριση του τουρκικού λαού.

«Η διμερής σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη και η αμυντική συνεργασία αποτελεί βασικό πυλώνα», σημειώνει ο γερουσιαστής, ο οποίος έχει επανειλημμένως εκφραστεί υπέρ των δικαιωμάτων της Ελλάδας έναντι των προκλήσεων.

Έντι Ζεμενίδης για νομοσχέδιο Μενέντεζ στην ΕΡΤ: «Η Αμερική δεν μπορεί να βασιστεί στην Τουρκία, χρειάζεται την Ελλάδα»

Το νέο νομοσχέδιο Μενέντεζ δίνει την ευκαιρία να δημιουργηθεί μια νέα γεννιά Φιλελλήνων, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας HALC Έντι Ζεμενίδης, εξηγώντας γιατί είναι σημαντικό  το νέο νομοσχέδιο αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών:

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό διότι αποδεικνύει πως οι ΗΠΑ, που σταμάτησαν εδώ και δεκαετίες να δείχνουν ενδιαφέρον για αμυντικές συνεργασίες στην περιοχή μας από τότε που η ΕΕ επιχείρησε να αναλάβει αυτό τον ρόλο για τα μέλη της, επιστρέφουν δυναμικά.

Η Αμερική δεν μπορεί να βασιστεί στην Τουρκία, η Αμερική χρειάζεται την Ελλάδα για να περιορίσει την επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στα Βαλκάνια.

Σε αυτό το νέο πλαίσιο η Ελλάδα αποκτά κεντρικό ρόλο στον στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ. Το είδαμε αυτό με τον προηγούμενο νόμο EastMed ο οποίος ήταν πρωτίστως επικεντρωμένος στα ενεργειακά, στα οποιά δινόταν την τελευταία δεκαετία η έμφαση, το βλέπουμε τώρα με τα θέματα ασφαλείας τα οποία κυριαρχούν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος