Προς έγκριση στον ΕΜΑ το εμβόλιο των Pfizer/Biontech για παιδιά 12-15 ετών

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για έγκριση του εμβολίου της κατά του κορονοϊού, που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους ηλικίας από 12 έως 15 ετών, υπέβαλε η Pfizer/Biontech, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι δυο εταιρείες, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες, οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες έδειξαν υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας.

Το εμβόλιο έχει μέχρι στιγμής εγκριθεί για χρήση έκτακτης ανάγκης μόνο στην ΕΕ και στις ΗΠΑ για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω. Μόλις ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει την αλλαγή, η τροποποιημένη υπό όρους έγκριση θα ισχύει και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Ανάλογη αίτηση έγκρισης έχει υποβληθεί από την εταιρεία στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα κλινικής μελέτης του εμβολίου στην ηλικιακή ομάδα 12 έως 15 ετών που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε δείξει 100% αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με τις παρενέργειες να αντιστοιχούν σε εκείνες της ηλικιακής ομάδας από 16 έως 25 ετών.

Δεδομένο ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων χρειάζεται μερικές εβδομάδες για να εξετάσει τις αιτήσεις έγκρισης για εμβόλια, η έγκριση του στην ΕΕ θα μπορούσε σύμφωνα με εκτιμήσεις να πραγματοποιηθεί από τις αρχές έως τα μέσα Ιουνίου οπότε θα μπορούσε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Επιπλέον βρίσκεται σε εξέλιξη η κλινική μελέτη του εμβολίου σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου σε παιδιά μεταξύ έξι μηνών και έως έντεκα ετών με εκτιμώμενο χρόνο δημοσίευσης των αποτελεσμάτων έως τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος