Προκαλούν πάλι Ερντογάν και Ακάρ – «Εύφλεκτο» βιβλίο αγγλικών στην Κύπρο

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κύπρο η απόφαση να αποσυρθεί βιβλίο, που είχε αναφορές στον Κεμάλ Ατατούρκ. Εν τω μεταξύ, νέες προκλητικές δηλώσεις έρχονται από την Τουρκία, με τον Ερντογάν να κατηγορεί την Ελλάδα για μαξιμαλισμό και τον Υπουργό Άμυνας να υποστηρίζει ότι η χώρα μας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να προαναγγέλλει παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, επιμένοντας μάλιστα στο casus belli για τα 12 ναυτικά μίλια.

«Μείναμε σιωπηλοί στις ενέργειες της Ελλάδας οι οποίες δημιουργούν εντάσεις, όπως στις θαλάσσιες μας ζώνες, όπως με τις παραβιάσεις του καθεστώς στα μη στρατιωτικοποιημένα νησιά, όπως και με τις εκδόσεις NAVTEX», είπε ενδεικτικά ο πρόεδρος της Τουρκίας την ώρα που ο υπουργός Άμυνας της γείτονος Χουλουσί Ακάρ δήλωνε: «Η Ελλάδα παρά τις δικές της ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο συνεχίζει να προβαίνει σε δηλώσεις κατηγορώντας την Τουρκία».

Σε απόσυρση του βιβλίου αγγλικών της δευτέρας λυκείου, στο οποίο εξυμνείται ο Κεμάλ Ατατούρκ, προχώρησε το υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν στη Μεγαλόνησο.

Όπως ανακοίνωσε το κυπριακό υπουργείο Παιδείας: «Δεν είναι δυνατόν να γίνονται αποδεκτές μέσα στα σχολικά βιβλία αναφορές που προβάλλουν ή και εκθειάζουν την προσωπικότητα και την «ηγεσία» του Κεμάλ Ατατούρκ. Πολύ περισσότερο ενόψει της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή».

Σε απάντηση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι: «Οι οδηγίες που δόθηκαν περί σκισίματος της σελίδας που αναφέρεται στον Κεμάλ Ατατούρκ δείχνει το πόσο στρεβλή είναι η σκέψη της Ελληνοκυπριακής διοίκησης κατά της χώρας μας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου».

Λογοκρισία των ελληνικών βιβλίων τα οποία διδάσκονται οι εγκλωβισμένοι στη βόρεια Κύπρο πραγματοποιούν κάθε χρόνο οι κατοχικές αρχές, με τον Νίκο Αναστασιάδη να απορρίπτει τις τουρκικές αιτιάσεις και να παραπέμπει το θέμα και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Δεν με ενδιαφέρει τι λέει το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με ενδιαφέρει πώς αντιμετωπίζεται ένα πρόβλημα που στον 21ο αιώνα ενδεχόμενα να θέλει μια άλλη διαχείριση», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου, επισημαίνει ότι «οι κατοχικές αρχές σχίζουν κάθε χρόνο ολόκληρες σελίδες από τα βιβλία των θρησκευτικών, της ιστορίας και της γεωγραφίας, χωρίς να γίνεται καν είδηση στις εφημερίδες».

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε στο μεταξύ η άσκηση «Ορμή» του Πολεμικού Ναυτικού, με τη συμμετοχή πλοίων της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος