Προϊστορική λοιμώδης νόσος: Οι δεινόσαυροι είχαν επίσης βήχα

Στοιχεία ότι οι δεινόσαυροι μπορεί να υπέφεραν από αναπνευστικές ασθένειες εντόπισε μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον, διευθυντή του Μουσείου Δεινοσαύρων Γκρειτ Πλανς στην Μοντανα των ΗΠΑ, που βρήκε  στοιχεία λοίμωξης του αναπνευστικού στα απολιθωμένα λείψανα ενός νεαρού διπλοδοκίδη, ενός μεγάλου, φυτοφάγου σαυρόποδου με πολύ μακρύ λαιμό. Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα στοιχεία τους στο «Nature – Scientific Reports».

Μεγάλο ενδιαφέρον απο τους παλιοντολόγους

Οι δεινόσαυροι κατοικούσαν στη γη από περίπου 235 εκατομμύρια χρόνια πριν έως περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια πριν. Τα απολιθωμένα δείγματα αυτού του είδους είναι τα αξιοθέατα πολλών μουσείων φυσικής ιστορίας σε όλο τον κόσμο. Είναι όμως και ερευνητικά αντικείμενα για παλαιοντολόγους, που ανακαλύπτουν καταπληκτικά πράγματα για τους σκελετούς αυτών των γιγάντων.

Το δείγμα που μελετήθηκε από τους ερευνητές ονομάζεται MOR 7029. Αυτό το διπλοδοκίδιο βρέθηκε στη νοτιοδυτική Μοντάνα το 1990. Χρονολογείται από την ύστερη Ιουρασική περίοδο, περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Στοιχεία λοίμωξης στους αερόσακους

Σε τρία οστά λαιμού του MOR 7029, οι επιστήμονες εντόπισαν οστικές προεξοχές που ήταν ασυνήθιστες και ακανόνιστες σε σχήμα και υφή. Αυτές οι προεξοχές βρίσκονται σε μια περιοχή των οστών όπου συνδέθηκαν με δομές γεμάτες αέρα που ονομάζονται αερόσακοι. Οι αερόσακοι, με τη σειρά τους, ήταν μέρος της περίπλοκης δομής των πνευμόνων του MOR 7029 και αποτελούσαν μέρος του αναπνευστικού συστήματος του δεινοσαύρου.

Οι αξονικές τομογραφίες των προεξοχών αποκάλυψαν ότι αποτελούνταν από μη φυσιολογικό οστό, που πιθανότατα σχηματίστηκε ως απόκριση σε μόλυνση. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι ένας τύπος ασπεργίλλωσης μπορεί να έχει προκαλέσει το σχηματισμό αυτών των ανώμαλων οστικών δομών. Οι ασπέργιλλοι είναι μια κοινή αιτία αναπνευστικής νόσου σε πτηνά και ερπετά. Η μόλυνση στη συνέχεια επηρεάζει συχνά τον περιβάλλοντα οστικό ιστό.

Δεδομένου ότι η ασπεργίλλωση μπορεί να είναι θανατηφόρα στα πτηνά εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το MOR 7029 θα μπορούσε επίσης να έχει πεθάνει από μια τέτοια μόλυνση, λένε οι επιστήμονες.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος