Πρώην φυλακισμένος στη Ρωσία ζητάει άσυλο στη Γαλλία

Παρίσι, Ανταπόκριση: Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Ο Λευκορώσος Sergei Savelev, πρώην κρατούμενος σε ρωσικές φυλακές για 7 χρόνια ζήτησε άσυλο στη Γαλλία στην αποβίβασή του απο αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Ντε Γκώλ, στο Παρίσι, το βράδυ της Παρασκεύης.

Προηγούμενα, αρχές Οκτωβρίου δημοσίευσε βίντεο που έδειχνε βιασμό φυλακισμένου στη ρωσική φυλακή-νοσοκομείο Saratov με σκοπό οι φύλακες να αποσπάσουν ομολογία ή διαφορετικά θα το διέδιδαν στη φυλακή θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του θύματος.

Αυτό το βίντεο σόκαρε στη Ρωσία, το Κρεμλίνο δήλωσε τον αποτροπιασμό του με αποτέλεσμα τέσσερις υπεύθυνοι τοπικών σωφρονιστικών ιδρυμάτων να απολύθούν.

Ο ίδιος, 31 ετών, δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο που τον συνάντησε την Κυριακή στο αεροδρόμιο όπου παραμένει μέχρι να εξετάσουν οι γαλλικές αρχές την υπόθεση του παρουσία δικηγόρου, οτι υπεξαίρεσε αντιγράφοντας πολλά βίντεο με ακραίες βιαιοπραγίες εναντίον κρατουμένων ενώ δούλευε στη συντήρηση των υπολογιστών μέσα στη φυλακή. Είχε καταδικαστεί για υπόθεση ναρκωτικών.

Οταν αποφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο 2021 τα πήρε μαζί του προμελετώντας τις κινήσεις του γιατί ήθελε να καταγγείλει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ταξίδεψε με λεωφορείο για το Μινσκ, πέταξε για Κωσταντινούπολη με προορισμό την Τυνησία γιατί αυτή η χώρα δεν απαιτούσε βίζα.

Αποφάσισε να μεταβεί στο Παρίσι με πτήση με προορισμό το Μινσκ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος