Πρόγραμμα Copernicus: Αυξάνονται οι απειλές για την Μεσόγειο από την υπερθέρμανση των ωκεανών

Ανταπόκριση: Στρασβούργο, Κώστας Δαβάνης

Η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η υπερεκμετάλλευση των θαλασσών έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου επιβάρυνση στους ωκεανούς, που έχει ως αποτέλεσμα την συνεχόμενη άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την μετανάστευση ή εξαφάνιση θαλάσσιων ειδών, τονίζει η θαλάσσια υπηρεσία του ευρωπαϊκού προγράμματος παρακολούθησης Copernicus, η οποία δημοσίευσε σήμερα τα αποτέλεσμα της πέμπτης έκθεσης σχετικά με την κατάσταση της θάλασσας.

Ταχεία άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Η θέρμανση των ωκεανών και το λιώσιμο των πάγων, όπως αναφέρει η έκθεση είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς οδηγούν σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία στην Μεσόγειο φτάνει τα 2,5 χιλιοστά ετησίως και έως 3,1 χιλιοστά ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως παράδειγμα των απειλητικών συνεπειών, αναφέρεται η πλημμύρα της Βενετίας τον Νοέμβριο του 2019, όταν η στάθμη του νερού ανέβηκε στα 1,89 μέτρα.

Αυτό το έκτακτο γεγονός προκλήθηκε σύμφωνα με το Copernicus από μια σειρά παραγόντων, όπως την υψηλότερη από τη μέση στάθμη της θάλασσας στη βόρεια Αδριατική Θάλασσα λόγω ασυνήθιστα χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, υψηλής παλίρροιας, τοπικής καταιγίδας και ισχυρών άνεμων που ώθησαν το θαλασσινό νερό προς τη λιμνοθάλασσα της Βενετίας. Ενώ τέτοια ακραία γεγονότα συμβαίνουν φυσικά, συνεχίζεται είναι η ανθρωπογενής θέρμανση και άλλες ανθρώπινες πιέσεις που αναμένεται να επιδεινώσουν τις επιπτώσεις των μελλοντικών ακραίων γεγονότων.

Η θέρμανση της θάλασσας προκαλεί μετανάστευση

Παράλληλα η άνοδος της θερμοκρασίας και η αύξηση της αλμυρότητας των ωκεανών προκάλεσαν, όπως αναφέρεται, καταρχήν υψηλότερα από το μέσο όρο ύψη κυμάτων στη νότια Μεσόγειο, ενώ και τα θαλάσσια είδη μεταναστεύουν σε ψυχρότερα νερά ή οι πληθυσμοί των ειδών μειώνονται προκαλώντας μεταβαλλόμενες συνθήκες για την αλιεία με κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Ειδικά η σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας της ανατολικής Μεσογείου το 2019 συνέβαλε στη εξάπλωση βορειότερα λιονταρόψαρων, προς το Ιόνιο πέλαγος μέσω της διώρυγας του Σουέζ, μια μετανάστευση που είχε σχετικά μειωθεί το 2018. Επιπλέον αυξάνονται οι πληθυσμοί των μεδουσών.

Προκειμένου να αποφευχθούν και εντονότερες διαταραχές ισορροπίας δημιουργήθηκε ένα νέο σύστημα πρόβλεψης και παρακολούθησης για μέδουσες καθώς και εργαλείο για την πρόβλεψη και παρακολούθηση ακραίων γεγονότων  της θάλασσας στη Μάλτα.

Οι πάγοι λιώνουν ασταμάτητα

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, η Αρκτική έχασε μια επιφάνεια πάγου μεταξύ 1979 και 2020 που είναι περίπου έξι φορές στο μέγεθος της Γερμανίας. Από το 1979, ο πάγος υποχώρησε κατά 12,89 % ανά δεκαετία.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι εάν ο πάγος της Αρκτικής συνεχίσει να λιώνει, θα μπορούσε να συμβάλει στην περιφερειακή θέρμανση, τη διάβρωση των ακτών της Αρκτικής και τις αλλαγές στα παγκόσμια καιρικά φαινόμενα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος