Ρωσία: Προφυλακίστηκαν οι τέσσερις ύποπτοι για την επίθεση – Στο δικαστήριο με εμφανή τα σημάδια της κακοποίησης από την ανάκριση

Σύνοψη
  • Ο Μακρόν αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας κατά της τρομοκρατίας στη Γαλλία
  • Χιλιάδες οι θεατές που γλίτωσαν «από του χάρου τα δόντια»
  • Ουκρανικές επιδρομές με drone στο Ρωσικό έδαφος
  • Το αφήγημα της άτρωτης εθνικής ασφάλειας

Δεμένοι πισθάγκωνα, με επιδέσμους, πρησμένα πρόσωπα και μαυρισμένα μάτια οι τέσσερις φερόμενοι ως δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα οδηγούνται στο δικαστήριο. Ο ένας μεταφέρεται με καροτσάκι αναίσθητος.
Οι περισσότεροι έχουν παραδεχθεί την ενοχή τους. Άλλοι επτά παραμένουν υπό κράτηση. Όλοι είναι ξένοι υπήκοοι, κυρίως από το Τατζικιστάν.

Κόσμος συρρέει στον συναυλιακό χώρο Crocus Center για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα. Αλλά ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μόνος, ανάβει κερί στη μνήμη τους στην εκκλησία της κατοικίας του έξω από τη Μόσχα.

Παρά το βίντεο της ISIS, όπου τρομοκράτες γαζώνουν με καλάσνικοφ τους θεατές, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε να σχολιάσει την ανάληψη ευθύνης από την τζιχαντιστική οργάνωση. Στις αιχμές για πιθανή αποτυχία των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να αποφευχθεί κάθε χτύπημα.


Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμιτρι Πεσκοφ δήλωσε: «Δυστυχώς, ο κόσμος μας δείχνει ότι καμία πόλη, ή χώρα, δεν μπορεί να είναι εντελώς άτρωτη από την απειλή της τρομοκρατίας. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί διεθνή συνεργασία πλήρους κλίμακας».

Ο Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τη Μόσχα να αποφύγει την εργαλειοποίηση της επίθεσης, τόνισε πως έχει προσφέρει στον Πούτιν βοήθεια κατά της τρομοκρατίας, ενώ αυξάνει τα μέτρα ασφάλειας στη Γαλλία. Ουκρανοί και Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν τις υπόνοιες Πούτιν για ανάμειξη του Κιέβου.

Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις ανέφερε: «Όχι, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο. Και στην πραγματικότητα, αυτό που γνωρίζουμε ότι ισχύει είναι ότι το ISIS-K είναι στην πραγματικότητα, και με βάση όλα τα στοιχεία, υπεύθυνη για αυτό που συνέβη».

Η Μαρία Ζαχάροβα απάντησε πως οι Αμερικανοί δεν έδειξαν τέτοια ταχύτητα στην δολοφονία Κένεντι. Για άλλη μία φορά ο στενός συνεργάτης του Πούτιν ορκίστηκε εκδίκηση. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας Ντμιτρι Μεντβεντεφ υπογράμμισε: «Θα πάρουμε εκδίκηση για όλα τα θύματα. Και όσοι εμπλέκονται, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής, τη θέση, την ιδιότητά τους, είναι πλέον ο κύριος και νόμιμος στόχος μας».

Τουλάχιστον πέντε χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τον χώρο λίγο μετά την επίθεση στο Crocus Center και 100 διασώθηκαν από το υπόγειο και την ταράτσα του φλεγόμενου κτιρίου.

Ζημιές και τραυματίες από διπλό πυραυλικό χτύπημα στο Κίεβο

Υπό τον ήχο των σειρήνων και των εκρήξεων, παιδιά τρέχουν να σωθούν στα περίχωρα του Κιέβου. Η ουκρανική πρωτεύουσα βρέθηκε για τρίτη φορά μέσα σε 5 μέρες στο στόχαστρο των ρωσικών υπερηχητικών πυραύλων, που εκτοξεύτηκαν από την Κριμαία. Ο συναγερμός σήμανε αφότου άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες εκρήξεις, κατά τις οποίες καταστράφηκαν σπίτια κι ένα αθλητικό κέντρο και τραυματίστηκαν κάτοικοι.

Ρωσία: Προφυλακίστηκαν οι τέσσερις ύποπτοι για την επίθεση – Στο δικαστήριο με εμφανή τα σημάδια της κακοποίησης από την ανάκριση
(AP Photo/Libkos)

Ο Δήμαρχος Κιέβου Βιταλι Κλιτσκο σημείωσε: «Αυτή είναι κατοικημένη περιοχή με εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχουν στρατιωτικοί στόχοι, για αυτό μόνο για τρομοκρατική επίθεση μπορείς να μιλήσεις».

Στόχος έγιναν τη νύχτα για μια ακόμη φορά η Οδησός και το Μικολάιβ. Τη στιγμή που το Κρεμλίνο αποφασίζει πώς θα διαχειριστεί την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα σε συνάρτηση με τον πόλεμο, ο ρωσικός στρατός εντείνει τους βομβαρδισμούς των ενεργειακών εγκαταστάσεων με αποτέλεσμα η Οδησός αλλά και το Χάρκοβο να μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Το ίδιο όμως συνεχίζει να κάνει και η Ουκρανία. Με χτύπησε μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ροστόφ. Ενώ, μετά και την τελευταία της επίθεση στην κατεχόμενη Κριμαία, η μυστική υπηρεσία του στρατού εκτιμά ότι προκάλεσε σοβαρές ζημιές στα δύο ρωσικά αποβατικά πλοία Αζόφ και Γιαμάλ.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι υπογράμμισε: «Είμαι ευγνώμων σε όλους τους ήρωες που καταστρέφουν θέσεις του εχθρού στα κατεχόμενα εδάφη. Που «καθαρίζουν» την Κριμαία και τη Μαύρη Θάλασσα από την παρουσία του κατακτητή».

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι έχει καταστρέψει περίπου το ένα τρίτο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας με τα χτυπήματα να γίνονται κυρίως με δικής της κατασκευής θαλάσσια ντρόουν.

Ωστόσο γεννιούνται όμως και »καυτά» ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας στη Ρωσία, που έχει ρίξει όλο το βάρος στον πόλεμο με την Ουκρανία και δείχνει ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις στο εσωτερικό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος