Τον πλήρη έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Σάλμα -ενός από τα σημαντικότερα προπύργια των ανταρτών στην επαρχία της Λαττάκειας, στο ΒΔ της χώρας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία- ανέκτησαν οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, όπως δήλωσε στρατιωτική πηγή στην κρατική τηλεόραση της Συρίας.
Πρόκειται για τη σημαντικότερη νίκη των δυνάμεων του καθεστώτος μετά την έναρξη της ρωσικής επέμβασης υπέρ του καθεστώτος της Συρίας στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2015.
«Ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη φιλοκαθεστωτικών παραστρατιωτικών και μαχητών της λιβανέζικης (σιιτικής ένοπλης οργάνωσης) Χεζμπολάχ και χάρη σε εντατικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς, κατέλαβε σήμερα μεγάλα τμήματα της Σάλμα (…) όπου βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρές μάχες με το Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νόσρα) και ισλαμιστές αντάρτες», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το παράκτιο τμήμα της Λαττάκειας είναι προπύργιο του καθεστώτος και γενέτειρα της οικογένειας του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Της εφόδου προηγήθηκαν 120 επιδρομές της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή σε 48 ώρες. Οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν ανακαταλάβει τις τελευταίες ημέρες πολλά χωριά γύρω από τη Σάλμα, μία πόλη σε υψόμετρο 800 μέτρων που βρισκόταν στα χέρια των ανταρτών από τον Ιούλιο του 2012.
«Αν (ο στρατός) πάρει την πόλη, αυτό θα διευκολύνει την προέλασή (του) στο όρος αλ Άκραντ (που δεσπόζει στην περιοχή)», είχε εκτιμήσει ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Η πρώτη επιδρομή στοίχισε τη ζωή σε 14 αμάχους, ανάμεσά τους τρία παιδιά, στη Μίνμπετζ, κοινότητα που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Η δεύτερη επιδρομή στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους, ανάμεσά τους έναν δημοσιογράφο και δύο μέλη μιας ομάδας αυτοάμυνας των πολιτών στη Μάαρετ αλ Νούμαν, στην επαρχία Ιντλίμπ.
Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό αρχείου: EPA/SANA
Σχετικές ειδήσεις: Συρία: Προελαύνουν οι κυβερνητικές δυνάμεις στη Λαττάκεια
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος