Προεκλογικές μεθοδεύσεις Ερντογάν: Προσπαθεί να θέσει εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα HDP

Λίγους μήνες πριν από τις τουρκικές εκλογές, ο εισαγγελέας ζητά την απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, με το πρόσχημα ότι αποτελεί γραφείο στρατολόγησης για το PKK. Στο μεταξύ, ο Ερντογάν χλευάζει τη συμμαχία της αντιπολίτευσης, λέγοντας: το πλοίο πλέει με έναν καπετάνιο, οι έξι το βυθίζουν.

Έναν έναν ο Ερντογάν προσπαθεί να εξοντώσει τους πολιτικούς αντιπάλους του στο δρόμο προς τις εκλογές. Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε την τελική του εισήγηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για μόνιμη απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, του τρίτου μεγαλύτερου στην τουρκική εθνοσυνέλευση. «Είναι γραφείο στρατολόγησης του PKK», είπε εξερχόμενος.

«Όλο το έθνος γνωρίζει τη σχέση μεταξύ της τρομοκρατικής οργάνωσης και του κατηγορούμενου κόμματος. Και τα 85 εκατομμύρια άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι το κατηγορούμενο κόμμα δεν είναι ανεξάρτητο από το PKK και βρίσκεται υπό τον έλεγχο αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης» υποστήριξε ο Μπεκιρ Σαχίν Γενικός Εισαγγελέας της Τουρκίας.

H ποινικοποίηση του HDP έχει αρχίσει εδώ και χρόνια με τη φυλάκιση του ηγέτη του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, και άλλων στελεχών, ακόμη και με την απαγόρευση σε εκλεγμένους δημάρχους να καταλάβουν το αξίωμά τους. Την προηγούμενη εβδομάδα το δικαστήριο πάγωσε τη χρηματοδότησή του από τα κρατικά ταμεία εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Η διαδικασία έχει και άλλα στάδια αλλά μπορεί να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές.

Κι ενώ ο Ερντογάν προσπαθεί να αρπάξει την ψήφο των Κούρδων μην αφήνοντάς τους άλλες επιλογές, επιτίθεται στον συνασπισμό των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης. Χρησιμοποιώντας σειρά από παροιμίες, τους επέκρινε γιατί δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε προεδρικό υποψήφιο. Mε τον Εκρέμ Ιμάμογλου να αντιμετωπίζει βαρύτατες ποινές, το όνομα του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ακούγεται όλο και περισσότερο.

Στα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκε και ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αναφέροντας πάλι ανυπόστατες κατηγορίες κατά της Ελλάδας.

Ο αρχηγός του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανέφερε

«Προσπαθούν να σταματήσουν το MHP με ψευδείς κατηγορίες και να δημιουργήσουν ρωγμή στη Λαϊκή Συμμαχία. Κάνουν σχέδια συνωμοσίας για να ετοιμάσουν το σάβανο στον Τούρκο το 2023 κλείνοντας μας τον δρόμο. Δεν μιλούν ενάντια στις παρενοχλήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο. Δεν είναι ικανοί να λάβουν θέση απέναντι σε αυτονομιστές, τρομοκράτες και δολοφόνους. Δεν λένε και δεν μπορούν να πουν λέξη υπέρ της Τουρκίας ].

O Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου διατάχθηκε από δικαστήριο να καταβάλει 50.000 τουρκικές λίρες στον Ερντογάν για ηθική βλάβη μετά από σχόλιά του σε κομματική συνεδρίαση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος