Προειδοποίηση ΠΟΥ: Οι ακραίες θερμοκρασίες καταπονούν ιδιαίτερα τον οργανισμό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί και για την θερμική καταπόνηση. Οι ακραίες θερμοκρασίες φαίνεται να μην πέφτουν κάτω από τους 30 βαθμούς ούτε τη νύχτα, με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζεται το ανθρώπινο σώμα. Η κλιματική κρίση αποκαλύπτει δραματικές συνέπειες και για την δημόσια υγεία.

Με το θερμόμετρο να φτάνει τους 44 βαθμούς την ημέρα και να μην πέφτει κάτω από 30 τη νύχτα, εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εφιάλτη διαρκείας. Σε Μαϊάμι, Μαδρίτη, Τόκυο και χιλιάδες ακόμη πόλεις δεν μπορούν να ανασάνουν ούτε στη διάρκεια του ύπνου.

Κλιματιστικά και ανεμιστήρες δουλεύουν ασταμάτητα αλλά έχουν και δυσάρεστες συνέπειες.

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Οι ακραίες θερμοκρασίες καταπονούν ιδιαίτερα τον οργανισμό

Προειδοποιώντας για χιλιάδες θανάτους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας χαρακτηρίζει τον καύσωνα «αόρατο δολοφόνο» και εξηγεί γιατί η χαμηλότερη θερμοκρασία της ημέρας είναι ακόμη πιο σημαντική για την ανθρώπινη ζωή.

«Οι συνεχώς υψηλές θερμοκρασίες τη νύχτα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, γιατί το σώμα δεν μπορεί συνέλθει από την ζέστη. Αυτό οδηγεί σε περισσότερες περιπτώσεις καρδιακών προσβολών και θανάτων» προειδοποιεί ο Τζον Ναιρν, σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.

Στην Ιταλία, που περιμένει να σπάσει το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 48,8 βαθμών, ο Ερυθρός Σταυρός τηλεφωνεί σε ηλικιωμένους για να δει αν είναι καλά. Τα νοσοκομεία περιθάλπουν όλο και περισσότερους ασθενείς και οι αρχές προειδοποιούν ακόμη και τον υγιή πληθυσμό να προσέχει.

«Το 10% των εισαγωγών στα επείγοντα σχετίζεται με τις υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες» επισημαίνει Ιταλός γιατρός.

Οι τουρίστες συνεχίζουν να κατακλύζουν τα μνημεία της Ρώμης, η οποία κατέγραψε νέο τοπικό ρεκόρ 41,8 βαθμών.

Οι επαγγελματίες στην εστίαση εργάζονται κάτω από τον καυτό ήλιο και δεν προλαβαίνουν να τους εξυπηρετήσουν.

Αφόρητη ζέστη στη Μεσόγειο

Ο καύσωνας που επιστρέφει όλο και πιο επικίνδυνος κάθε χρόνο στην νότια Ευρώπη μπορεί να επηρεάσει τον τουρισμό. Πολλοί δηλώνουν ότι στο εξής θα επισκέπτονται τις μεσογειακές χώρες άνοιξη και φθινόπωρο και ότι θα προτιμούν βόρειες χώρες τη θερινή περίοδο.

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Οι ακραίες θερμοκρασίες καταπονούν ιδιαίτερα τον οργανισμό

Το ίδιο αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην νότια Γαλλία όπου ψήνονται στους 40 βαθμούς αλλά και στην Ισπανία. Ειδικά στα ανατολικά όπως στην Καταλονία έχουν 44 βαθμούς και οι πολίτες καλούνται να μένουν σε εσωτερικούς χώρους.

Στην Αμερική, το Φοίνιξ έσπασε το ρεκόρ του 1974 με θερμοκρασία άνω των 43 βαθμών για 19 συνεχόμενες μέρες. Οι μόνοι που βγαίνουν έξω χωρίς να σκέφτονται τον καύσωνα είναι εκείνοι που θέλουν να παίξουν λόττο καθώς το τζακποτ έφτασε το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Καύσωνας διαρκείας στην Ασία

Το Πεκίνο συνεχίζει να «βράζει» και έσπασε το δικό του ρεκόρ για καύσωνα διαρκείας με 27 συνεχόμενες μέρες. Στην Ιαπωνία έχουν καταγραφεί έξι θάνατοι λόγω της ακραίας ζέστης μέσα σε δύο μέρες.

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Οι ακραίες θερμοκρασίες καταπονούν ιδιαίτερα τον οργανισμό

Παντού κάνουν θραύση τα ανεμιστηράκια χειρός. Πολλοί τουρίστες έχουν αντικαταστήσει την βεντάλια με αυτό το αξεσουάρ και κάποιοι κρατάνε δύο.

Δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν ακόμη και στην Ελβετία, κοντά στα σύνορα με την Ιταλία.

Στη Γερμανία, η κυβέρνηση ετοιμάζει εθνικό σχέδιο προστασίας από τον καύσωνα και στο Βραδεμβούργο τοποθετούν αισθητήρες στα δάση για να ενημερώνονται εγκαίρως για πυρκαγιά.

Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος