Προειδοποιήσεις στον Μακρόν να μην εφησυχάζει ενόψει της τηλεμαχίας με Λεπέν – Την Τετάρτη το κρίσιμο ντιμπέιτ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δέχθηκε προειδοποιήσεις να μην εφησυχάζει, ενόψει του καθοριστικού ντιμπέιτ με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν την Τετάρτη, λίγες ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία την ερχόμενη Κυριακή, παρά τις δημοσκοπήσεις που του δίνουν σταθερό προβάδισμα με ποσοστό που κυμαίνεται από 53% έως 56,5% έναντι 44 με 47% για τη Λεπέν.

Ο Μακρόν θα έρθει αντιμέτωπος με τη Λεπέν στη μοναδική τους τηλεμαχία το βράδυ της Τετάρτης, την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν εκατομμύρια Γάλλοι.

Οι δύο υποψήφιοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για το κρίσιμο ντιμπέιτ κρατώντας χαμηλούς τόνους, ενώ κάνουν διαρκώς πρόβες. Στην αντίστοιχη προηγούμενη τηλεμαχία ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ο ξεκάθαρος νικητής, φέτος όμως τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Μακρόν να προηγείται με διαφορά περίπου 10 μονάδων έναντι της Λεπέν στον δεύτερο γύρο, αλλά οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι και η αποχή στις κάλπες θα μπορούσαν ακόμη να αλλάξουν τα νούμερα.

Και οι δύο υποψήφιοι επιθυμούν ιδιαίτερα να προσελκύσουν τους υποστηρικτές του υποψηφίου της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος τερμάτισε σε μια ισχυρή τρίτη θέση στον πρώτο εκλογικό γύρο.

Οι εκλογές της Κυριακής φέρνουν για πρώτη φορά την ακροδεξιά τόσο κοντά στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. Ο πατέρας της Μαρίν Λεπέν, Ζαν-Μαρί, υπέστη συντριπτική ήττα από τον Ζακ Σιράκ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2002 και η ίδια ηττήθηκε εύκολα από τον Μακρόν το 2017.

Προειδοποιήσεις στον Μακρόν να μην εφησυχάζει ενόψει της τηλεμαχίας με Λεπέν – Την Τετάρτη το κρίσιμο ντιμπέιτ
AP Photo/Daniel Cole

«Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει»

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ τόνισε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως ο Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

«Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει ακόμα και σίγουρα δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα… ότι αυτές οι εκλογές, αυτός ο αγώνας, έχουν ήδη κριθεί», δήλωσε ο Ζαν Καστέξ στο ραδιόφωνο France Inter.

«Πρέπει να πείσουμε τους Γάλλους ότι τα προγράμματα του Εμανουέλ Μακρόν είναι τα καλύτερα για τη Γαλλία και για αυτούς», είπε. Σημείωσε ότι εάν κερδίσει ο Μακρόν, η κυβέρνησή του θα παραιτηθεί για να δώσει νέα ώθηση στο κυβερνών κόμμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Εντουάρντ Φιλίπ, δήμαρχος της βόρειας πόλης της Χάβρης και υποστηρικτής του Μακρόν, είπε ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο λόγω των πολλών «άγνωστων» παραγόντων, και κυρίως της αποχής.

Ο Εντ. Φιλίπ δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro τη Δευτέρα ότι το λεγόμενο Ρεπουμπλικανικό μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά δεν είναι πλέον δεδομένο.

«Αυτή τη στιγμή, οποιοσδήποτε υποψήφιος θα μπορούσε να κερδίσει», πρόσθεσε ένας άλλος σύμμαχος του Μακρόν, ο Φρανσουά Μπαϊρού, ηγέτης του κεντρώου Δημοκρατικού Κινήματος (MoDem).

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε καταστήσει σαφές ότι δεν βλέπει ως δεδομένη τη νίκη του στις εκλογές, υπενθυμίζοντας στους ψηφοφόρους τους πολιτικούς σεισμούς του 2016 όταν οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και οι Αμερικανοί έβαλαν τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

«Σκεφτείτε τι έλεγαν οι Βρετανοί πολίτες ώρες πριν από το Brexit (δημοψήφισμα) ή στις ΗΠΑ πριν έρθει η ψηφοφορία για τον Τραμπ: “Δεν πρόκειται (να ψηφίσω). Ποιο είναι το νόημα;”. Μπορώ να σας πω ότι την επόμενη μέρα το μετάνιωσαν», είπε ο Μακρόν στο τηλεοπτικό δίκτυο France 5.

«Εάν θέλετε λοιπόν να αποφύγετε το αδιανόητο ή κάτι που σας κάνει να επαναστατείτε, επιλέξτε μόνοι σας», σημείωσε.

Καθοριστική τηλεμαχία 

Το ντιμπέιτ ενόψει του δεύτερου γύρου είναι παραδοσιακά μια κομβική στιγμή στις γαλλικές προεδρικές εκλογές και θα μεταδοθεί ζωντανά την Τετάρτη από την γαλλική τηλεόραση.

Για τη Λεπέν, αποτελεί μια τελευταία ευκαιρία να κερδίσει έδαφος και να πείσει τη Γαλλία ότι έχει μετριάσει το αντιμεταναστευτικό κόμμα της.

Ο Μακρόν είναι πιθανό να επιδιώξει να την παρουσιάσει ως επικίνδυνα ακραία που δεν μπορεί να την εμπιστευτεί κανείς για την εξωτερική πολιτική – ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λόγω των στενών δεσμών της στο παρελθόν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Λεπέν φέρεται ότι περνά όλη την Τρίτη με τους στενούς της βοηθούς για να κάνει πρόβα για την τηλεμαχία, χωρίς ταξίδια στην ημερήσια διάταξη, ώστε να αποφύγει λάθη, όπως εκείνα που σημάδεψαν την απόδοσή της το 2017.

«Για μένα, η αποτυχία είναι μερικές φορές μια κλωτσιά», είπε στο TF1 TV, αναγνωρίζοντας και πάλι ότι δεν τα κατάφερε το 2017.

Η Λεπέν έχει υποσχεθεί να απαγορεύσει τη χρήση της ισλαμικής μαντίλας στους δημόσιους χώρους, όμως στενοί συνεργάτες της δείχνουν σημάδια υποχώρησης ως προς αυτό το ζήτημα, με τον εκπρόσωπό της Sebastien Chenu να παραδέχεται στην τηλεόραση BFM ότι πρόκειται για ένα «σύνθετο πρόβλημα».

Πηγές: ΕΡΤ, Γαλλικό Πρακτορείο, BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος