Προειδοποιεί ο Μεντβέντεφ: Θα χρειαστεί προληπτικό πλήγμα, αν η Δύση δώσει πυρηνικά στην Ουκρανία – Η σύρραξη θα κρατήσει «δεκαετίες»

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν ξανά το Κίεβο τη νύχτα της Πέμπτης (25/5) προς Παρασκευή, ανακοίνωσε η πολιτική και στρατιωτική διοίκηση της πόλης, σύμφωνα με την οποία όλοι οι ρωσικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν.

«Άλλη μια αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο, η 13η κατά σειρά από την αρχή του Μαΐου» και «όπως πάντα, νύχτα», ανέφερε μέσω Telegram η στρατιωτική διοίκηση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκτοξεύθηκαν πύραυλοι κρουζ από στρατηγικά βομβαρδιστικά Τουπόλεφ Tu-95MS που πέταγαν πάνω από την Κασπία.

«Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες», πρόσθεσε, «όλοι» οι πύραυλοι που έφθασαν «στον εναέριο χώρο του Κιέβου εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν».

Στην πρωινή ενημέρωσή του, το ουκρανικό γενικό επιτελείο έκανε λόγο για 55 αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας την περασμένη ημέρα, 36 με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι, και για τέσσερις επιθέσεις με πυραύλους.

«Πύραυλος S-300 έπληξε φράγμα στην περιοχή Καρλίβκα στην περιφέρεια του Ντονιέτσκ» (ανατολικά), ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως «κατά συνέπεια, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πλημμυρίσουν κοινότητες στην περιοχή». Υποστήριξε πάντως πως όλες οι αεροπορικές επιθέσεις αποκρούστηκαν.

Εξάλλου στη Ρωσία «έκρηξη» προκάλεσε ζημιές σε ακίνητο στην Κρασνοντάρ, πόλη κοντά στην Κριμαία, χωρίς να αναφερθούν θύματα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές που επικαλέστηκε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο φιλορωσικός ειδησεογραφικός οργανισμός Readovka ανάρτησε στο Telegram φωτογραφία ακινήτου ο τελευταίος όρος του οποίου και η οροφή του έχουν υποστεί ζημιά και έχουν μαυρίσει από τις φλόγες.

Για το συμβάν «διενεργείται έρευνα», ανέφερε μέσω Telegram ο δήμαρχος Κρασνοντάρ, ο Γεβγκένι Ναούμοφ, προσθέτοντας πως υπέστη επίσης ζημιά η οροφή γειτονικού κτιρίου.

Στις αρχές του Μαΐου η Ρωσία υπέστη σειρά επιθέσεων και ενεργειών δολιοφθοράς, ιδίως τον εκτροχιασμό δυο εμπορευματικών συρμών και την πυρκαγιά σε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων εξαιτίας πλήγματος από UAV. Και τη Δευτέρα, δυο ένοπλες ομάδες που λένε πως αποτελούνται από Ρώσους επιτέθηκαν από την Ουκρανία στη ρωσική περιφέρεια Μπιέλγκοροντ. Αυτή χαρακτηρηρίζεται η σοβαρότερη παρείσφρηση δυνάμεων πιστών στο Κίεβο στη ρωσική επικράτεια από το ξέσπασμα του πολέμου πριν από 15 μήνες.

Η σύρραξη θα κρατήσει «δεκαετίες»

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να διαρκέσει δεκαετίες, με περιόδους μαχών που θα διακόπτονται από εκεχειρίες, μετέδωσε χθες Πέμπτη το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο κ. Μεντβιέντεφ, που είναι σήμερα αντιπρόεδρος του ισχυρού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, έκανε την εκτίμηση αυτή κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βιετνάμ. Ο πρώην πρόεδρος, σύμμαχος του νυν προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, συνηθίζει τις σκληρές τοποθετήσεις για τον πόλεμο. Τον περασμένο μήνα, χαρακτήρισε την ουκρανική κυβέρνηση μόλυνση.

«Αυτή η σύγκρουση θα διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, πιθανότατα δεκαετίες», είπε ο κ. Μεντβιέντεφ, σύμφωνα με το RIA. «Όσο υπάρχει τέτοια κυβέρνηση εκεί, θα έχουμε (…) τρία χρόνια εκεχειρία, δυο χρόνια πολέμου και πάλι από την αρχή», προέβλεψε, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό της Μόσχας πως στο Κίεβο κυβερνούν ναζί.

Η Ρωσία θα πρέπει να εξαπολύσει προληπτικό πλήγμα, αν η Δύση δώσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε επίσης σήμερα o Μεντβέντεφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Υπάρχουν αμετάκλητοι νόμοι του πολέμου. Αν η κατάσταση φθάσει στα πυρηνικά όπλα, θα πρέπει να υπάρξει προληπτικό πλήγμα», είπε.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες κυρώσεις της Ιαπωνίας στη Ρωσία

Το Τόκιο ανακοίνωσε σήμερα πως υιοθετεί περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τηρώντας τη δέσμευση που ανέλαβαν τα κράτη μέλη της G7 στη σύνοδό τους στη Χιροσίμα (δυτική Ιαπωνία) στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Η Ιαπωνία θα προχωρήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων, πιο συγκεκριμένα στο πάγωμα των πόρων 17 ρώσων πολιτών και 78 ρωσικών οργανισμών και εταιρειών, καθώς και στην απαγόρευση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών σε 80 ρωσικές οντότητες, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο.

Οι απαγορεύσεις των εξαγωγών αφορούν προϊόντα προοριζόμενα για εταιρείες που συνδέονται με το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, καθώς και τους τομείς των υπηρεσιών στις κατασκευές και στη μηχανική.

Τα μέτρα ανακοινώνονται καθώς άλλα μέλη της G7 –οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Βρετανία– ήδη κλιμάκωσαν τις δικές τους κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεκαπέντε μήνες μετά τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Ιαπωνία «καταδικάζει» την πρόθεση της Ρωσίας να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία και καλεί αυτές τις δύο χώρες «να σταματήσουν τέτοιες ενέργειες που επιδεινώνουν τις εντάσεις», ανέφερε ακόμη ο κ. Ματσούνο.

Η Μόσχα άρχισε να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές στη λευκορωσική επικράτεια, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Μινσκ.

Η απειλή της Ρωσίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή ποτέ», πόσο μάλλον ή ίδια η χρήση τους, επανέλαβε ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος