Πρόεδρος της Σλοβενίας: Η Σερβία και η Ουκρανία χρειάζονται την προοπτική της ένταξης στην ΕΕ

Η Ουκρανία και η Σερβία έχουν ευρωπαϊκή προοπτική γιατί βρίσκονται στην Ευρώπη και θα παραμείνουν πάντα εκεί, αλλά θέλουν την προοπτική της ένταξης στην ΕΕ, και αυτό ήταν δύσκολο να γραφτεί σε έγγραφα και γι’ αυτό έπρεπε να αγωνιστούμε, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα (Janez Jansa). “Υπάρχει πολύς οπορτουνισμός όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια”, δήλωσε ο Γιάνσα, η χώρα του οποίου τερματίζει την προεδρία της ΕΕ.

Αποκάλυψε επίσης τι του είπε ένας από τους Ευρωπαίους ηγέτες: «Δεν θα πω το όνομά του, αλλά είπε και αυτό στη συζήτηση: «Γιατί να τους βάλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν με αυτόν τον τρόπο είναι φθηνότεροι εργάτες για εμάς;», είπε ο Γιάνσα στη σλοβενική τηλεόραση. Δηλώνοντας ότι ακόμη και σε ορισμένα παλιά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αποθάρρυνση ή τα «εθνικιστικά συμφέροντα» υπερισχύουν του οράματος για μια ελεύθερη, ειρηνική και ενωμένη Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Σλοβενία ​​κατάφερε να επαναφέρει τον όρο «προοπτική της ιδιότητας μέλους» στα έγγραφα, αντί για μια απλή «ευρωπαϊκή προοπτική» για τις χώρες των Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ανατολικής Γειτονίας, δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός. “Μία από τις στρατηγικές επιτυχίες είναι ότι επιστρέψαμε τη διεύρυνση στο τραπέζι ως ένα από τα βασικά στρατηγικά έργα της ΕΕ. Αλλά αυτό απαιτούσε πολλές συζητήσεις”, είπε ο Γιάνσα σε μια παραδοσιακή συνομιλία πριν από την Πρωτοχρονιά.

Είπε ότι είχε πει πολλές φορές σε αυτές τις συζητήσεις ότι «μετά από όλα όσα ζήσαμε στην Ανατολή και όσα είδαμε στα Βαλκάνια τις τελευταίες δεκαετίες, πρέπει να είναι σαφές ότι η ΕΕ πρέπει να επεκταθεί, διευρύνοντας έτσι τον χώρο ελευθερίας και ευημερίας.”

«Πρέπει να απαλλαγούμε από την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα θα επιλυθούν από μόνα τους και εάν η ΕΕ δεν, διευρυνθεί, τότε κάποιος άλλος θα επεκταθεί», είπε ο Jansa, σύμφωνα με το πρακτορείο Tanjug.

Δήλωσε ότι στις συναντήσεις στις Βρυξέλλες, αντί για την «ευρωπαϊκή προοπτική» των ευρωπαϊκών χωρών εκτός ΕΕ, κατάφερε να συμπεριλάβει την «προοπτική της ιδιότητας μέλους» στα έγγραφα της ΕΕ, την οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένα από τα παλιά μέλη, οι ιδρυτές της ΕΕ, αντιστάθηκαν.

Επιμέλεια – Μετάφραση: Γιελένα Τσβιέτκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος